Home Bots & Bullets Rapport: De onbemande toekomst van de landbouw

Rapport: De onbemande toekomst van de landbouw

door Marco van der Hoeven

De markt voor landbouwrobots zal naar verwachting fors groeien: van 13,5 miljard dollar in 2023 tot 40,1 miljard dollar in 2028. Dit betekent een jaarlijkse groeivoet van 24,3%, aldus een recent rapport van ResearchAndMarkets.com. Boeren over de hele wereld erkennen steeds meer het transformatieve potentieel van geavanceerde technologieën voor het moderniseren en optimaliseren van hun agrarische werkzaamheden.

Digitale landbouw, waarbij technologieën als robotica, kunstmatige intelligentie, data-analyse en het Internet of Things (IoT) worden geïntegreerd met traditionele landbouwmethoden, biedt nieuwe mogelijkheden voor verhoogde efficiëntie, duurzaamheid en productiviteit.

Landbouwrobots kunnen arbeidsintensieve taken automatiseren, de operationele kosten verminderen en het bedrijfsbeheer verbeteren. Door het gebruik van geavanceerde sensoren en AI-algoritmen kunnen deze robots real-time gegevens verzamelen over de bodemgezondheid, gewasomstandigheden en weerspatronen, wat datagestuurde besluitvorming en precisielandbouw mogelijk maakt.

Deze robots zijn in staat om langzame, repetitieve en routinematige taken te automatiseren, waardoor boeren zich meer op de algehele productieopbrengsten kunnen concentreren. Toepassingen variëren van drones tot melkrobots, geautomatiseerde oogstsystemen en bestuurderloze tractoren.

Drones zullen naar verwachting dominant zijn op de markt voor landbouwrobots, maar gezien de snelle opkomst van bestuurderloze tractoren, zullen deze de drones waarschijnlijk binnen enkele jaren overtreffen.

De Europese markt voor landbouwrobots kenmerkt zich door een hoge mate van technologische adoptie. Echter, het ontbreken van grootschalige landbouwbedrijven en enigszins hogere kosten kunnen deze markt benadelen ten opzichte van de Amerikaanse tegenhanger. Toch wordt verwacht dat de Europese markt voor landbouwrobots aanzienlijke groei zal ervaren, vooral omdat deze regio nog aan het begin staat van de adoptie van autonome oogstsystemen en bestuurderloze tractoren.

Vooraanstaande spelers in deze markt zijn onder andere DJI (China), PrecisionHawk (VS), Trimble Inc. (VS), en Parrot Drones (Frankrijk).

Het is de verwachting dat landbouwrobots vooral hun stempel zullen drukken op de buitenlandbouw. Uitgerust met de nieuwste technologieën zijn ze klaar om essentiële uitdagingen in de landbouw aan te pakken, de productiviteit te verhogen en duurzaamheid en efficiëntie te bevorderen.

Dankzij geavanceerde sensoren, GPS-technologie en kunstmatige intelligentie kunnen landbouwrobots taken uitvoeren met ongekende precisie, wat leidt tot kostenbesparingen en hogere opbrengsten.

In de nabije toekomst zullen landbouwrobots met name de landbouwproductie revolutioneren door het verbeteren van de efficiëntie en productiviteit. Door de capaciteit om 24/7 te opereren, het minimaliseren van handarbeid en het bevorderen van duurzame praktijken, positioneren deze robots de agrarische sector optimaal voor een duurzamere toekomst.

De groeiende inzet van bestuurderloze tractoren wordt verwacht, ondanks hun hogere prijskaartje, vooral gezien de stijgende arbeidskosten. Bestuurderloze voertuigen voor het verbouwen van veldgewassen en drones zullen naar verwachting eveneens prominent worden ingezet, gezien de omvang van de landbouwgronden die ze vereisen.

Misschien vind je deze berichten ook interessant