Home Bots & Brains Defensie VS test onderwater-robot

Defensie VS test onderwater-robot

door Marco van der Hoeven

Het prototype van de Manta Ray, een onbemand onderwatervoertuig ontwikkeld door Northrop Grumman en DARPA, heeft een reeks tests succesvol doorstaan in de wateren voor de kust van Zuid-Californië. Deze tests, die plaatsvonden in februari en maart 2024, waren erop gericht om de hydrodynamische prestaties van het voertuig te beoordelen, waaronder de werking van de verschillende voortstuwings- en stuursystemen zoals drijfvermogen, propellers en roeren.

VOlgens Dr. Kyle Woerner, programmanager van het Manta Ray-project bij DARPA, laten deze tests zien dat de robot klaar is voor echte operaties na een snelle montage vanuit modulaire onderdelen. Deze modulaire benadering maakte het mogelijk om het voertuig in delen van Maryland naar Californië te vervoeren, wat snelle inzet over de hele wereld kan vergemakkelijken zonder kostbare ruimte aan kaden van marinebases in te nemen.

Volgens Woerner bespaart het direct inzetten van het voertuig in operationele gebieden energie die anders gebruikt zou worden tijdens het transport. Het voertuig is ontworpen om efficiënt door het water te bewegen met behulp van een glijdend drijfvermogen en is uitgerust met verschillende laadbakken om een breed scala aan maritieme missies te ondersteunen.

Doel van het Manta Ray-project is de ontwikkeling van een nieuwe klasse UUV’s,  geschikt voor langdurige operaties in dynamische maritieme omgevingen. DARPA werkt samen met de Amerikaanse marine aan de volgende fasen van testen en integratie van deze technologie. Een ander bedrijf betrokken bij het project, PacMar Technologies, zal ook doorgaan met het testen van een geavanceerd systeem voor energiewinning in 2024.

Misschien vind je deze berichten ook interessant