Home Bots & Bullets ‘China bouwt vliegdekschip voor drones’

‘China bouwt vliegdekschip voor drones’

door Marco van der Hoeven

China heeft het eerste vliegdekschip speciaal voor drones gebouwd, zegt Naval News. Dit schip, het vierde vliegdekschip van China, is pas onlangs gezien opluchtfoto’s, ondanks dat het in december 2022 al te water werd gelaten. In tegenstelling tot China’s andere vliegdekschepen, lijkt het nieuwe schip specifiek ontworpen voor drones met vaste vleugels.

Het is kleiner, met een vliegdek dat ongeveer een derde van de lengte en de helft van de breedte van typische supercarriers van de Amerikaanse of Chinese marine beslaat. Het ontwerp, dat qua grootte doet denken aan escortevliegdekschepen uit de Tweede Wereldoorlog, maar met een recht dek, suggereert dat het niet bedoeld is voor traditionele luchtoperaties.

Drones worden steeds belangrijker in de maritieme oorlogvoering. Diverse zeemachten experimenteren met drones op reguliere vliegdekschepen. De ontwikkeling van speciale drone-schepen bevindt zich echter nog in een experimenteel stadium. Dit nieuwe Chinese schip is opmerkelijk vanwege zijn catamaranromp, een ontwerp dat vaak is voorgesteld voor vliegdekschepen maar nog nooit eerder is gerealiseerd.

Het vliegdek van het schip kan drones met een vleugelspanwijdte van ongeveer 20 meter herbergen, vergelijkbaar met Chinese equivalenten van de Predator-drone. De aanwezigheid van een vliegdek impliceert dat het bedoeld is voor het terughalen van drones, hoewel de specificaties van lanceer- en terughaalsystemen onduidelijk blijven.

Misschien vind je deze berichten ook interessant