Home Bots & Bullets Video: AI verslaat piloot in F16 in dogfight

Video: AI verslaat piloot in F16 in dogfight

door Pieter Werner

In een test van de US Air Force Test Pilot School en het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) heeft een X-62A Variable In-Flight Stability Test Aircraft (VISTA) bemande F-16-vliegtuigen verslagen, door complexe manoeuvres met hoge snelheden uit te voeren en de haalbaarheid van niet-deterministische AI in complexe gevechtssituaties te bewijzen.

Dit gebeurde met meer dan 100.000 regels software-updates en 21 testvluchten. De veiligheidsmaatregelen waren streng, waarbij AI-vluchten werden uitgevoerd onder toezicht van veiligheidspiloten die de bevoegdheid hadden om de AI uit te schakelen, hoewel dit tijdens de tests nooit nodig was.

De bredere doelstelling van het Air Combat Evolution (ACE)-programma van DARPA gaat verder dan louter luchtgevechten; het heeft tot doel het gebruik van autonome AI-systemen voor verschillende ruimtevaarttaken te verfijnen. Het programma is een gezamenlijk project waarbij meerdere partners uit de academische wereld, de overheid en de particuliere sector betrokken zijn, waaronder de Johns Hopkins University, het Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory van MIT en bedrijven als Lockheed Martin Skunk Works en Shield AI.

Beeld: DARPA

Misschien vind je deze berichten ook interessant