Home Bots & Bullets Killerdrones in Defensienota

Killerdrones in Defensienota

door Marco van der Hoeven

Vandaag presenteren Minister Ollongren, staatssecretaris van der Maat en commandant der strijdkrachten Onno Eichelsheim de Defensienota. Vooraf is al uitgelekt dat hierin onder meer zal worden aangekondigd dat het aantal Reaperdrones wordt uitgebreid. Eerder al bleek dat een meerderheid van de Tweede Kamer voorstander is van bewapening van deze oorspronkelijk voor verkenning aangeschafte drones.

Op dit moment beschikt de Koninklijke Luchtmacht over vier onbemande vliegtuigen, de MQ-9 Reaper. Hiermee wordt getraind in het Caribisch gebied, en de verwachting is dat zij volgend jaar operationeel inzetbaar zijn. Dit aantal zal dus worden uitgebreid met een nader aan te kondigen aantal, te betalen uit de extra miljarden die het Kabinet uittrekt voor het versterken van de Nederlandse Krijgsmacht.

Bewapening

Eerder al  diende Peter Valstar, lid van de Tweede Kamer voor de VVD, een motie in om de MQ-9 Reaper-drones te voorzien van bewapening. Dankzij de steun van CDA, CU, PVV, SGP en JA21 was een kamermeerderheid voor dit voorstel. De drones zijn aangeschaft als verkenningstoestellen, maar zijn al wel technisch voorbereid op het toevoegen van wapensystemen.

De aanvankelijke weerstand in de Tweede Kamer tegen het bewapenen van onbemande vliegtuigen lijkt geslonken door de succesvolle inzet door Oekraïne van Bayraktar TB2 drones tegen het Russische leger. In een Twitterbericht schrijft Valstar: “Het slagveld in Oekraïne heeft opnieuw laten zien wat de meerwaarde is van bewapende drones. De VVD was al langere tijd voor bewapening van de MQ-9 Reaper. Er is nu eindelijk ook een Kamermeerderheid waardoor er geen politieke belemmeringen meer zijn.”

De partijen die tegen bewapening van drones zijn vrezen dat de inzet van ‘killerdrones’ eerder zal leiden tot het gebruik van geweld, wat zou kunnen leiden tot meer burgerdoden in conflicten. Ook vrezen critici dat het bewapenen van de drones een nieuwe stap is op weg naar autonome wapensystemen, die zelfstandig, op basis van algoritmen, beslissingen kunnen nemen over het doden van mensen.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant