Home Bots & Bullets Europese samenwerking voor ontwikkelen gevechtsrobots

Europese samenwerking voor ontwikkelen gevechtsrobots

‘De beslissing om dodelijke acties te ondernemen tegen doelen blijft een menselijke beslissing’

door Marco van der Hoeven

Het European Defence Agency (EDA) heeft het project Combat Unmanned Ground Systems (CUGS) gelanceerd, om autonome onbemande militaire grondsystemen te ontwikkelen. Dit is het grootste onderzoeks- en technologieproject van het EDA, waarbij negen lidstaten en 28 Europese industriepartners samenwerken met een budget van € 35,5 miljoen en een looptijd van 36 maanden.

Het doel van het project is het ontwerpen en ontwikkelen van functionele modules die kunnen worden gemonteerd op bestaande platforms, zoals middelgrote platforms Themis en Wiesel, en grote platforms Type X, Lince 2 VTLM en Patria AMV. Deze modules zorgen voor autonome navigatie, commandovoering, controle, communicatie en samenwerking, evenals het gebruik van wapensystemen.

Het project zal in drie fasen verlopen, te beginnen met het ontwikkelen van de specificaties en op standaarden gebaseerde systeemarchitectuur van de volledige CUGS-demonstrator voor zowel de huidige autonome platforms als toekomstige modules. De tweede fase omvat de aanpassing van de vijf bestaande platforms, parallel met de ontwikkeling van functionele gevechtsmodules. In de laatste fase zullen de aangepaste onbemande grondsystemen individueel en in samenwerking getest en geëvalueerd worden in relevante omgevingen.

Het project zal bijdragen aan het bepalen van het meest geschikte niveau van autonomie voor autonome wapensystemen met mensen in de loop en aan het testen van relevante functies in Technology Readiness Levels (TRL)-demonstrators. De beslissing om dodelijke acties te ondernemen tegen doelen blijft een menselijke beslissing, in navolging van de “Resolutie over autonome wapensystemen (2018/2752(RSP))” van het Europees Parlement.

Het consortium wordt geleid door Leonardo uit Italië en omvat andere consortiumleden zoals Iveco, Larimart en MBDA IT, John Cockerill Defence, FN Herstal en de Koninklijke Militaire Academie van België, Diehl Defence, KMW, MBDA DE en Rheinmetall uit Duitsland. Milrem Robotics en de Estse Militaire Academie van Estland, Patria en Bittium van Finland, Nexter, Safran, Thales, MBDA FR en Arquus van Frankrijk, TNO, Demcon en NCIM van Nederland, Kongsberg en FFI van Noorwegen, en WAT, PIAP, ZMT en ASW uit Polen.

Het CUGS-project is een pan-Europees consortium dat Europese platforms zal aanpassen voor autonome onbemande grondsystemen. Deze systemen zullen een grotere rol spelen in toekomstige strijdkrachten door snellere manoeuvreerbaarheid en efficiëntere en preciezere dodelijke en niet-dodelijke effecten te bieden, de efficiëntie en effectiviteit van landsystemen te verbeteren en een voordeel ten opzichte van de tegenstander te garanderen. Het project wordt medegefinancierd door de lidstaten en extra deelnemers kunnen zich nog aanmelden.

Misschien vind je deze berichten ook interessant