Home Bots & Bullets Eerste Nederlandse onbemande MQ-9 Reaper in dienst genomen

Eerste Nederlandse onbemande MQ-9 Reaper in dienst genomen

door Marco van der Hoeven

Het Nederlandse Ministerie van Defensie heeft gisteren de eerste MQ-9 Reaper, een onbemand verkenningsvliegtuig, officieel overgenomen van de fabrikant. Met de Reaper heeft de Nederlandse krijgsmacht technologie in huis die dankzij besturing per satelliet wereldwijd is te bedienen.

De Reaper past in de visie van Defensie, waar onder meer informatiegestuurd militair optreden en grondwaarneming vanuit de lucht of ruimte een belangrijk onderdeel van vormt.

De MQ-9 Reaper is een zogenoemd Remotely Piloted Aircraft System (RPAS), waarvan Nederland er 4 heeft aangeschaft. Ook met de andere drie toestellen zijn volgende week acceptatievluchten gepland. Als die succesvol verlopen stationeert Defensie de Reapers op Curaçao. Vanaf vliegveld Hato werkt de luchtmacht er vervolgens een operationeel test- en evaluatieprogramma mee af. Daarna voert de MQ-9 ondersteuningstaken uit voor de Commandant Zeemacht Caribisch gebied en de Kustwacht Caribisch gebied.

De 1e Nederlandse MQ-9 Reaper acceptatievlucht was vanaf het vliegveld van General Atomics Aeronautical Systems. Dat is de fabrikant van het toestel, gevestigd in het Amerikaanse Poway in Californie.

Misschien vind je deze berichten ook interessant