Home Bots & Bullets Europese Commissie investeert in militaire robots

Europese Commissie investeert in militaire robots

door Marco van der Hoeven

De Europese Commissie heeft 30,6 miljoen euro uitgetrokken om gestandaardiseerde Unmanned Ground Vehicles (UGV) te laten ontwikkelen door een consortium onder leiding van MilRem Robotics. Dit project is onderdeel van het European Defence Industrial Development Programme (EDIDP). 

Strategische autonomie

De doelstellingen van het EDIDP-programma zijn volgens de Europese Commissie ‘bijdragen aan de strategische autonomie van de Europese Unie en de samenwerking tussen de lidstaten versterken.’ Daarbij wordt op militair gebied onder meer gewerkt aan oplossingen op het gebied van intelligence,  beveiligde communicatie en cyberoorlogvoering, om te komen tot ‘de volgende generatie gevechtscapaciteit op de grond’ met behulp van kunstmatige intelligentie, virtual reality en cybertechnologie.

Algoritmen

Doel van het robotproject is het ontwikkelen van een gestandaardiseerde modulaire en schaalbare architectuur voor hybride bemande en onbemande systemen. Dit zou moeten leiden tot een ​​Europees ecosysteem voor militaire grondplatforms, commando-, controle- en communicatieapparatuur, sensoren, payloads en algoritmen. Het prototype zal worden ontwikkeld op basis van een bestaand onbemand grondvoertuig van Milrem Robotics, de THeMIS. Het Nederlandse leger heeft eerder al geoefend met robots van MilRem.

Kosten

De totale kosten van het project, getiteld iMUGS (geïntegreerd modulair onbemand grondsysteem), bedragen 32,6 miljoen euro, waarvan 30,6 miljoen euro wordt verstrekt door de Europese Commissie. Het project wordt geleid door Estland, dat samenwerkt met Finland, Letland, Duitsland, België, Frankrijk en Spanje, die van plan zijn de resterende 2 miljoen euro van het projectbudget te financieren.

Ethische aspecten

iMUGS wordt een samenwerking tussen 14 partijen: Milrem Robotics (projectcoördinator), GT Cyber ​​Technologies, Safran Electronics & Defense, NEXTER Systems, Krauss-Maffei Wegmann, Diehl Defense, Bittium Wireless, Insta DefSec, (Un) Manned, dotOcean, Latvijas Mobilais Telefons, GMV Aerospace and Defence, de Estse Militaire Academie en de Koninklijke Militaire Academie van België. Volgens MilRem zal bij de ontwikkeling rekening worden gehouden met de ‘ethische aspecten die van toepassing zijn op robotica, kunstmatige intelligentie en autonome systemen.’

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant