Home Bots & Bullets Robotvoertuig operationeel ingezet

Robotvoertuig operationeel ingezet

door Pieter Werner

In Mali maakt het leger van Estland sinds kort gebruik van het door Milrem Robotics geproduceerde TheMIS Unmanned Ground Vehicle (UGV). Het robotvoertuig wordt ingezet om infanterie te ondersteunen op het moeilijke terrein van het strijdtoneel in Mali, dat onder meer bestaat uit woestijn en lavarotsen, met extreem hoge temperaturen, van 50 graden in de schaduw.

Voorraad vervoeren

De TheMIS UGV wordt in eerste instantie ingezet om de benodigde voorraden te vervoeren voor de soldaten, waardoor de fysieke belasting door het dragen van zware bepakking minder wordt. Zo kan bovendien extra zware bewapening, munitie en water worden meegevoerd door de TheMIS. Bovendien kunnen de soldaten door de camera’s aan boord inzicht krijgen in het gebied zonder zelf in gevaar te komen.

Aanvalswapen

Hoewel de TheMIS UGV in dit geval primair gebruikt wordt voor logistieke ondersteuning, kan het voertuig ook worden voorzien van zware wapens. Hiermee kan het dienen als remote weapon station dat de vijand onder vuur neemt zonder dat mensen zich in de gevarenzone begeven.

Nederlandse leger

Ook het Nederlandse leger experimenteert met de robotvoertuigen van Milrem. Bij de 13e Brigade is de eenheid Robotic and Autonomous Systems (RAS) ondergebracht om te experimenteren met autonome wapens. Het standpunt van de Nederlandse regering is net als dat van de NAVO-bondgenoten officieel dat robots altijd onder menselijke supervisie opereren, en geen beslissingen over leven en dood mogen nemen.

Visie

Een uitgewerkte visie is er echter nog niet, en ook is niet duidelijk wat er gebeurt als een toekomstige tegenstander het niet zo nauw neemt met deze beperking, en tactisch voordeel gaat halen uit autonome systemen.

Misschien vind je deze berichten ook interessant