Home Bots & Bullets Politie Massachusetts zet robot Spot in

Politie Massachusetts zet robot Spot in

door Pieter Werner

De politie van de Amerikaanse staat Massachusetts heeft drie maanden lang robot Spot van Boston Dynamics getest, deels in echte situaties. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender WBUR, dat documenten heeft ingezien die zijn verkregen door de American Civil Liberties Union of Massachusetts. De mensenrechtenactivisten maken zich zorgen over het huidige gebrek aan toezicht op de inzet van robots door de politie.

Echte incidenten

De politie van Massachusetts zegt in een reactie dat de robot is getest als mobile remote observation device, in te zetten in situaties waar het voor agenten gevaarlijk kan zijn om zelf op verkenning te gaan. In twee niet nader gespecificeerde gevallen heeft Spot de staatspolitie zelfs geassisteerd bij echte incidenten. Een woordvoerder van de politie zegt daarover: “Robottechnologie is een waardevol instrument voor wetshandhavers, om dat het kan zorgen voor meer zicht in potentieel gevaarlijke omgevingen.”

Mensen verwonden

Spot is dus niet gewapend ingezet, al bestaat die mogelijkheid in theorie wel. In een commentaar op het verhaal van WBUR zegt een woordvoerder van Boston Dynamics dat Spot een general purpose-robot is met een open API, die door iedereen kan worden gekoppeld aan eigen software. Maar in de gebruiksovereenkomst zou wel een clausule zijn opgenomen die gebruik verbiedt ‘om mensen te verwonden of intimideren.’

Explosieven

Overigens is door de Amerikaanse politie eerder al een robot gebruikt om iemand te doden. In 2016 schoot een sluipschutter twaalf agenten neer in Dallas, waarna hij zich verschanste in een parkeergarage. Toen hij daar vijf uur later nog steeds zat werd besloten een robot in te zetten die was voorzien van explosieven. Een robot die normaal werd gebruikt om bommen onschadelijk te maken kreeg nu een lading C4, die bij de schutter tot ontploffing werd gebracht.

Misschien vind je deze berichten ook interessant