Home Bots & Bullets Nederland kan Reaper-drones bewapenen

Nederland kan Reaper-drones bewapenen

door Marco van der Hoeven

Vorige week heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken goedkeuring verleend voor een zogenoemde Foreign Military Sale (FMS) van 386 Hellfire- raketten aan Nederland, voor een geschatte waarde van 150 miljoen dollar. Hiermee kan Nederland eerder van de VS gekochte Reaper MQ-9 drones bewapenen.

De aannemer bij deze verkoop is Lockheed Martin Corporation. De deal gaat om de levering van 386 Hellfire lucht-grondraketten van het model AGM-114R2. Daarnaast omvat het pakket technische assistentie van de U.S. Army Aviation and Missile Command (AMCOM) Security Assistance Management Directorate (SAMD) en het Tactical Aviation and Ground Munitions (TAGM) Project Office. Ook niet-standaard boeken, publicaties en andere Hellfire-gerelateerde documentatie, integratieondersteuning en andere gerelateerde elementen van logistieke en programmatische ondersteuning maken deel uit van de overeenkomst.

Hiermee kan Nederland zijn huidige vloot van MQ-9A Block 5 onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) uit te rusten met deze geavanceerde wapensystemen. Het eerste bewapende drone-exemplaar wordt naar verwachting in 2025 ingezet. De oorspronkelijke overeenkomst, goedgekeurd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, omvatte de verkoop van vier MQ-9A Block 5 UAV’s en bijbehorende uitrusting aan Nederland, met een totale waarde van ongeveer $611 miljoen. Naast de drones zelf, omvatte de deal ook mobiele grondcontrolesystemen, GPS/inertie navigatiesystemen, multispectrale doelopsporingssystemen en synthetische aperture radars.

Misschien vind je deze berichten ook interessant