Home Bots in Society Tweede prijs Softbot Awards: IVO Rechtspraak

Tweede prijs Softbot Awards: IVO Rechtspraak

door Marco van der Hoeven

De Informatievoorzieningsorganisatie (IVO) Rechtspraak heeft de tweede plaats veroverd bij de SoftBot Awards. IVO Rechtspraak zorgt voor het beheren en vernieuwen van alle digitale voorzieningen binnen de Rechtspraak. Ze bieden ondersteuning aan meer dan 12.000 werkplekken en zijn actief betrokken bij de ontwikkeling van digitale diensten die ten goede komen aan advocaten, burgers en ketenpartners.

De genomineerde case waar IVO Rechtspraak erkenning voor heeft gekregen, betreft het maken van een voorbereidingsformulier voor rechtszaken met behulp van diverse PDF-documenten. Binnen dit systeem heeft elke rechtbank de mogelijkheid om haar eigen instellingen te beheren met behulp van een lokaal Excel-document. Deze innovatieve benadering heeft het potentieel om het handmatige voorbereidingsproces van rechtszaken, dat eerder 5000 uur per jaar per gerecht in beslag nam, drastisch te verminderen. Bovendien kunnen tot 11 gerechten van deze oplossing profiteren.

De virtuele assistent is een UiPath softbot, die zowel data ophaalt uit een primair proces systeem, als de processtukken van een zaak. Vervolgens worden specifieke woorden en zinnen, belangrijke wetsartikelen of de vordering, gehighlight en worden er bladwijzers in de PDF aangemaakt. Deze voorbereidingsartikelen helpen vervolgens bij het snel inzichtelijk maken van de documenten ter voorbereiding van een zaak.

Een interessante twist aan deze softbot is dat er meerdere technieken worden gebruikt: standaard UiPath onderdelen, RegEx, en stukjes Python, VBA. Deze komen allemaal samen in één UiPath softbot. Daarnaast is een ander unieke karakteristiek het lokale beheer via een Excel-bestand. Dit stelt gerechten in staat om zelf de instellingen aan te passen, waaronder de woorden die herkent moeten worden, waardoor de softbot nog flexibeler wordt.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant