Home Bots in Society OMWB wint Softbot Awards

OMWB wint Softbot Awards

Robot verbetert datakwaliteit

door Marco van der Hoeven

Gisteren zijn in Amsterdam de Softbot Awards uitgereikt. De eerste prijs ging naar de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) voor hun robot die werd ingezet om datakwaliteit te verbeteren. Deze robot had op het moment van de nominatie al meer dan een half jaar aan fulltime werk bespaard. Dit heeft niet alleen geleid tot een aanzienlijke verbetering van de datakwaliteit, maar ook tot een betere vindbaarheid van dossiers, volledigere rapportages en een vermindering van de werklast voor medewerkers.

De robot had toen bij 15.000 inrichtingen, wat neerkomt op een derde van het volledige bedrijvenbestand van OMWB, diverse velden ingevuld op basis van uitgevoerde controles. Dat is nu al een veelvoud daarvan. Hierbij is bij ongeveer 11.000 inrichtingen de locatie aangepast om het juiste BAG-adres te weerspiegelen. Dankzij deze correcties beschikken de medewerkers van OMWB nu over accurate data in hun systeem en in rapportages. Dit komt zowel intern ten goede, als voor hun deelnemers, waaronder 25 gemeenten en de provincie Noord-Brabant. De datakwaliteit heeft een indrukwekkende sprong gemaakt van 65% naar meer dan 95%.

Daarnaast zijn de aanpassingen door de robot van onschatbare waarde gebleken voor de controle van energiegegevens. Bij elke controle, die jaarlijks zo’n 40.000 keer plaatsvindt, worden de energiegegevens nagekeken en wordt het juiste type energieverbruiker geregistreerd in overeenstemming met de Energiewet. Dit draagt bij aan een geordende en beter vindbare data binnen systemen zoals Squit 20/20 en binnenkort ook Rx.Mission.

De robot verwerkte gegevens van diverse bronnen zoals Omgevingsdossiers, Squit 20/20, Digitale checklisten, PowerBI en het eigen datawarehouse van OMWB, allemaal samengevoegd in een Excel-document. Dit project was het resultaat van een intensieve samenwerking tussen RPA, data en diverse collega’s uit verschillende afdelingen.

De tweede en derde prijs gingen naar IVO Rechtspraak en de gemeente Alphen aan den Rijn. Hun verhalen zijn begin volgende week te bekijken op Rocking Robots, evenals een reportage over de uitreiking

Misschien vind je deze berichten ook interessant