Home Bots & Bullets Leger VS koopt voor $ 23,5 miljoen Centaur robots

Leger VS koopt voor $ 23,5 miljoen Centaur robots

door Marco van der Hoeven

Met een bestelling van 160 Centaur robots ter waarde van 23,5 miljoen dollar beschikt de Amerikaanse krijgsmacht nu in totaal over 500 van deze Unmanned Ground Vehicles (UGV). Deze investering vindt plaats in hte kader van het Man Transportable Robotic System Increment II (MTRS Inc II)-programma.

Sinds maart heeft fabrikant FLIR orders gekregen van in totaal meer dan $ 65 miljoen voor bijna 500 Centaur UGV’s van de Amerikaanse luchtmacht, de mariniers en de marine.

Explosieven

Explosieven opruimingseenheden zullen de FLIR Centaur gebruiken om te helpen bij het ontmantelen van explosieven en niet-ontplofte munitie. Operators kunnen snel verschillende sensoren en ladingen aan de robot koppelen om andere functies te ondersteunen, waaronder chemische, biologische, radiologische en nucleaire (CBRN) missies.

Marine

“Nu de marine toetreedt tot het MTRS Inc II-programma, betekent dit dat alle Amerikaanse strijdkrachten nu een gemeenschappelijk, middelgroot robotplatform zullen gebruiken voor EOD- en CBRN-operaties”, aldus Roger Wells, VP en algemeen manager van de Unmanned Systems & Integrated Solutions business bij FLIR. 

Tactieken

“In een tijdperk van toegenomen gezamenlijke serviceactiviteiten in gevechtszones over de hele wereld, kan het hebben van gemeenschappelijke uitrusting van EOD-eenheden meer gestandaardiseerde tactieken en technieken ondersteunen, en de komende jaren nieuwe efficiëntieverbeteringen op het gebied van ondersteuning en training toevoegen.”

Soldaten

“Ons team is ongelooflijk trots te weten dat alle vier de afdelingen van de Amerikaanse strijdkrachten Centaur hebben gekozen als hun middelgrote EOD-robot. En, nog belangrijker, dat onze technologie zoveel soldaten helpt om schade te voorkomen, ‘voegde Wells eraan toe.

Programma

In 2017 koos het Amerikaanse leger Endeavor Robotics, vorig jaar overgenomen door FLIR, als middelgrote robotprovider voor MTRS Inc II. Het bedrijf heeft Centaur ontworpen als MTRS-oplossing. FLIR levert robots aan het leger in het kader van een meerjarig programma ter waarde van meer dan $ 150 miljoen, inclusief opties. Deze laatste bestellingen vallen hieronder.

Misschien vind je deze berichten ook interessant