Home Bots & Bullets Roemeens Ministerie van Defensie koopt Elbit-drones voor $180 miljoen

Roemeens Ministerie van Defensie koopt Elbit-drones voor $180 miljoen

door Marco van der Hoeven

Elbit Systems heeft een eerste aankooporder ter waarde van ongeveer $180 miljoen ontvangen om de eerste drie van maximaal zeven Watchkeeper X tactische onbemande luchtvaartsystemen (UAS) te leveren als onderdeel van een raamcontract met het Roemeense Ministerie van Nationale Defensie met een maximale waarde van ongeveer $410 miljoen (1,89 miljard lei). De aankooporder zal worden uitgevoerd over een periode van twee jaar.

Onder de aankooporder zal Elbit Systems geüpgradede Watchkeeper X tactische UAS leveren met geavanceerde mogelijkheden, waaronder het Spectro XR™ multispectrale elektro-optische lading, nieuwe communicatiemogelijkheden en andere functies.

De Watchkeeper X tactische, Dual Payload UAS is de exportvariant voor het Verenigd Koninkrijk van het Britse leger, vervaardigd door U-TacS, de Britse dochteronderneming van Elbit Systems in samenwerking met Thales, en is een afgeleide van de Hermes™ UAS-familie. De Watchkeeper X is compatibel met NAVO-standaarden, waardoor essentiële interoperabiliteit met NAVO en andere geallieerde strijdkrachten mogelijk is.

Yoram Shmuely, algemeen manager van Elbit Systems Aerospace: “We verwelkomen deze samenwerking met Roemenië en hun vertrouwen in onze oplossingen. We waarderen ook de voortdurende steun en samenwerking met de Israëlische en Britse regeringen en onze zakelijke partners bij het Watchkeeper-programma. Het lopende onderzoek en de ontwikkeling die we investeren in het Watchkeeper-platform zullen de mogelijkheden van zowel de Roemeense als de Britse strijdkrachten verbeteren om te voldoen aan de veranderende operationele vereisten. Deze aankooporder benadrukt de sterke en groeiende relatie tussen Elbit Systems en Roemenië en illustreert de toenemende interesse in onze UAS-platforms van landen in heel Europa en de NAVO.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant