Home Bots in Society Robots bestrijden dengue-muggen

Robots bestrijden dengue-muggen

door Pieter Werner

Robots kunnen worden ingezet om de broedplaatsen van muggen die dengue-koorts verspreiden in stedelijke gebieden te identificeren en te elimineren, volgens een nieuwe studie die deze week is gepubliceerd in PLOS Neglected Tropical Diseases, uitgevoerd door Wei-Liang Liu van het Taiwan National Mosquito-Borne Diseases Control Research Center en collega’s.

Dengue-koorts is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het dengue-virus en wordt verspreid door verschillende muggensoorten van het geslacht Aedes, die ook chikungunya, gele koorts en zika verspreiden. Door het proces van verstedelijking zijn riolen gemakkelijke broedplaatsen geworden voor Aedes-muggen, en de meeste huidige muggenmonitoringprogramma’s hebben moeite om de dichtheid van muggen in deze verborgen gebieden te controleren en analyseren.

In dit project hebben onderzoekers een kruipende robot, een door kabels bestuurbare kabelbaan en een realtime monitoringsysteem gecombineerd tot een onbemand grondvoertuigsysteem (UGV) dat hoogwaardige, realtime beelden kan maken van gebieden binnen riolen. Van mei tot augustus 2018 werd het systeem ingezet in vijf administratieve districten in de stad Kaohsiung, Taiwan, waar bedekte rioolgreppels worden vermoed als broedplaatsen voor muggen. Mosquito gravitraps werden boven de riolen geplaatst om de effecten van de UGV-interventie op volwassen muggen in het gebied te monitoren.

In 20,7% van de geïnspecteerde riolen ontdekte het systeem sporen van Aedes-muggen in verschillende stadia, van larven tot volwassen exemplaren. In riolen waar positieve resultaten werden gevonden, werden aanvullende preventieve maatregelen genomen, zoals het gebruik van insecticiden of het besproeien met heet water. Direct na deze interventies daalde de gravitrap-index (GI) – een maatstaf voor de dichtheid van volwassen muggen in de nabije omgeving – aanzienlijk van 0,62 naar 0,19.

“Het wijdverbreide gebruik van UGV’s kan potentieel een aantal broedplaatsen van vectormuggen elimineren, waardoor de jaarlijkse prevalentie van dengue-koorts in de stad Kaohsiung wordt verminderd,” zeggen de auteurs.

Misschien vind je deze berichten ook interessant