Home Bots & Bullets NAVO koopt nieuw platform voor AI-projecten

NAVO koopt nieuw platform voor AI-projecten

door Pieter Werner

Allied Command Transformation (ACT) van de NAVO gaat samenwerken met leverancier Dataiku aan één van de centrale platformen voor het bouwen en implementeren van AI-projecten. ACT gaat met een team data scientists en domeinexperts van Dataiku aan praktische use cases.

Ervaringen delen

“We wilden het gebruik van data science, machine learning en AI in onze organisatie uitbreiden”, vertelt Generaal Lanata, Supreme Allied Commander for Transformation bij de NAVO. “Ook willen we de ervaringen die we binnen ACT opdoen delen met andere lidstaten, zodat competenties en succesvolle use cases breder kunnen worden ingezet.”

Competitie

In 2018 organiseerde de NAVO Innovation Hub een competitie. Hiervoor vroeg het deelnemers met oplossingen te komen voor data filtering & fusing, visualisatie en predictive analytics voor een denkbeeldige hulpmissie voor een ziekte-uitbraak in een geheel door land omgeven natie. Er was een publieke gezondheidscrisis die verergerd werd door de opkomst van rebellen die locaties met medische hulpmiddelen aanvielen.

Objectdetectie

In de oplossing van het Dataiku-team werd objectdetectie met deep learning toegepast op luchtfoto’s. Hiermee won het twee van de drie prijzen. Het idee achter de benadering van Dataiku was om predictive analytics te gebruiken als een tool die bijdraagt aan menselijke kennis en expertise om te begrijpen hoe en waarom bepaalde oplossingen effectief zijn. Dit in plaats van een black box waarbij een model een resultaat oplevert dat niet eenvoudig kan worden uitgelegd.

Filosofie

“We zijn erg trots om samen te werken met NATO ACT en zijn benieuwd welke enterprise AI use cases we met onze gezamenlijke kennis kunnen oplossen”, zegt Florian Douetteau, CEO van Dataiku. “NAVO ACT is in de unieke positie om wereldwijde impact te hebben met data science en machine. Dat filosofie van Dataiku van organisatiebrede datademocratisatie en het geloof in ‘human-centered’ AI om mensen te versterken in plaats van te vervangen, speelt in op het benutten van dit potentieel.”

“Ik ben ervan overtuigd dat het delen van onze zienswijzen en ervaringen de enige manier is waarop we vooruitgang boeken. Door het uitwisselen van innovatieve ideeën en best practices kunnen we beter omgaan met huidige en toekomstige uitdagingen en kansen identificeren”, besluit Generaal Lanata.

Misschien vind je deze berichten ook interessant