Home Bots & Bullets Loki Mk2, drone voor ‘indoor tactische interventie’, gelanceerd

Loki Mk2, drone voor ‘indoor tactische interventie’, gelanceerd

door Marco van der Hoeven

Het Waalse bedrijf Sky-Hero heeft de Loki Mk2 uitgebracht. Deze interventiedrone is specifiek ontworpen voor tactische interventies binnenshuis. De drone voldoet aan alle vereisten voor de civiele bescherming: een snelle besturing, 100% ingebedde technologie, wendbaarheid, precisie, observatiemogelijkheden en dag en nacht variatie, robuustheid en lichtheid.

Het Belgische bedrijf Sky-Hero, opgericht in 2013, werd in januari 2015 gecontacteerd door de Belgische DSU (Division of Special Units), voor een nakende antiterreur-interventie in Verviers. Na enkele jaren ervaring op het gebied van drones wordt de onderneming dus verzocht om in recordtijd een dronemodel te ontwikkelen dat voldoet aan de bijzondere eisen van interventies van dergelijke speciale strijdkrachten. Sindsdien werkt het bedrijf regelmatig samen met de Belgische interventieteams.

In 2016 werd Sky-Hero uitgenodigd voor een drone-wedstrijd die in Oslo werd georganiseerd door het ATLAS-netwerk, een werkgroep waarin veel Europese special forces zijn verenigd. Het bedrijf onderscheidt zich daar door de 4 verplichte tests in minder dan 10 minuten af te leggen, wat (veel) sneller is dan de twaalf andere deelnemers.

Eerste model

Onder meer door deze krachttoer mag Sky-Hero de speciale strijdkrachten van verschillende Europese landen, waaronder België, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Zweden en Groot-Brittannië, uitrusten met drones. Ook de FBI (Federal Bureau of Investigation) bestelt het model Loki 1.0 om haar 56 kantoren en zijn drie bevrijdingsteams van gijzelingen uit te rusten.

Dankzij de samenwerking met de Europese interventiediensten en met de FBI heeft Sky-Hero een goed inzicht in de specifieke noden van de civiele beschermingsdiensten. Yves Coppye, een van de oprichters van het bedrijf, leidt persoonlijk toekomstige dronepiloten op en wordt meermaals uitgenodigd op de FBI Training Academy in Quantico (Virginia, USA) om de drone-opleiding van FBI-agenten voor zijn rekening te nemen. De kracht van Sky-Hero ligt ook in deze bevoorrechte relatie met verschillende interventie-eenheden die aan Sky-Hero heel waardevolle feedback geven, die zorgen voor een voortdurend verbeteringsproces waarmee het eerste model al goed ontwikkeld is.

Volgens de hoofdinspecteur van de Belgische speciale eenheden “heeft de Loki 1.0 de laatste jaren in grote mate bijgedragen tot het welslagen van talrijke delicate operaties. Het lijdt geen twijfel dat zonder de door Sky-Hero ontwikkelde drones en uitrusting sommige van de situaties waarin wij verwikkeld zijn geweest, een tragische afloop hadden kunnen hebben, en de taak van de special forces veel ingewikkelder en gevaarlijker zou zijn geweest. De operationele inzet van de door Sky-Hero ontwikkelde uitrusting gebeurt vandaag bijna systematisch tijdens onze operaties en is vanzelfsprekend wanneer het dreigingsniveau stijgt.”

Snelle start

Het gloednieuwe model, dat sinds de zomer van 2020 op de markt wordt gebracht, is in grote aantallen vooraf besteld door de verschillende burgerbeschermingsteams die al met de Loki 1.0 werkten. Momenteel zijn er al meer dan 1.000 exemplaren verkocht. Yves Coppye is erg trots: “Ik ben blij te zien dat de inspanningen van mijn team in de afgelopen jaren vruchten afwerpen. We hebben veel opgeofferd om te staan waar we nu zijn. De erkenning van onze klanten sterkt mij in mijn overtuiging. Sky-Hero is tot op heden ongeëvenaard op het gebied van tactische interventiedrones, en het is onze ambitie om civiele beschermingsdiensten op alle continenten uit te rusten.”

De langverwachte verbeteringen bij de Loki Mk2 zijn in verschillende elementen zichtbaar. Ten eerste biedt de afstandsbediening, die volledig opnieuw is ontworpen, een veel betere ervaring. Ten tweede had de eerste versie van de drone alleen een stabilisatiestand, maar nu is de drone uitgerust met een echte computer en meerdere sensoren om zijn positie te kunnen handhaven, volledig autonoom, ook in het donker en zonder gebruik te maken van het GPS-netwerk. Hierdoor is hij gemakkelijker te besturen en duurt de basisopleiding die nodig is om met de drone te vliegen, amper 15 minuten.

De Directie Speciale Eenheden (DSU) van de Federale politie bevestigt dit. “De Loki mk2 is het resultaat van een lange samenwerking tussen Sky-Hero en de interventie-eenheid van de speciale eenheden van de Belgische politie. Vanaf het ontwerp van de Loki 1 werden onze operationele specialisten geraadpleegd, zodat de kenmerken en de noodzakelijke compromissen het best zijn aangepast aan de realiteit op het terrein, de missies en de behoeften van de operatoren. De Sky-Hero-systemen werden aanvankelijk gebruikt bij antiterreuroperaties, maar worden nu bij de meeste van de missies gebruikt.”

Sky-Hero werkt momenteel aan de diversificatie van zijn portefeuille. Het bedrijf wil zijn verschillende polen (mechanisch, elektronisch, software, administratief) versterken en gaat zich toeleggen op kunstmatige intelligentie die machines in staat stelt de beelden te analyseren, te verwerken en te begrijpen.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant