Home Bots & Bullets Nederlandse landmacht experimenteert met bewapende robot

Nederlandse landmacht experimenteert met bewapende robot

door Marco van der Hoeven

De Nederlandse landmacht is het eerste Westerse leger dat operationele tests heft gedaan met bewapende robots, in dit geval de zogenoemde unmanned ground vehicles (UGVs) van MilRem. Defensiemagazine Jane’s deed hier als eerste verslag van, en ondertussen is de oefening bevestigd door het Ministerie van Defensie.

In het kader van de ontwikkeling van Robotica en Autonome Systemen (RAS) voor landoptreden heeft een Nederlandse RAS-eenheid, de 13e Lichte Brigade, een eerste tactische oefening in Litouwen gedaan met bewapende robots. Met het op afstand bestuurbaar rupsvoertuig van MilRem testte een team van een 17 militairen  onder meer gevechtsacties.

In een verklaring zegt het Ministerie van Defensie: “Defensie ontwikkelt nieuwe technieken zoveel mogelijk met operationele eindgebruikers. Dat levert waardevolle feedback op en biedt kans snel aanpassingen te doen. Ook groeien de gebruikers mee met de ontwikkelingen. Anderzijds vraagt het wel om geduld van een eenheid want de ‘robuustheid’ is natuurlijk nog niet optimaal. “

In praktijk zijn de voertuigen vooralsnog slechts beperkt autonoom, en worden de meeste functies op afstand aangestuurd door mensen. Wel is het doel om de mate van autonomie op te voeren, zij het volgens een vertegenwoordiger van Defensie wel altijd onder menselijke controle.

Zie ook

Milrem opent kantoor in Nederland

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant