Home Bots & Bullets Nederlandse leger krijgt demonstratie met autonome swarms

Nederlandse leger krijgt demonstratie met autonome swarms

door Marco van der Hoeven

Elbit Systems heeft aan de Koninklijke Landmacht hun Robotic Autonomous Systems (RAS) -capaciteiten voor Intelligence Surveillance and Reconnaissance (ISR) -missies gedemonstreerd met behulp van heterogene autonome drone-swarms.

De demonstratie vond plaats in Noord-Israël met swarms bestaande uit het PROBOT onbemande grondvoertuig en twee soorten verticale start- en landingsmini-unmanned Aircraft-systemen (VTOL mini-UAS), waaronder de THOR, aangestuurd door de TORCH-X RAS-softwaresuite (Command en controletoepassing, Autonomy Kits, Planningstools).

Tijdens de demonstratie opereerden verschillende robotcombinaties als swarms die autonoom drie soorten operationele missies uitvoerden. De missies omvatten het plannen, navigeren naar vooraf gedefinieerde punten, het toewijzen van sectoren en het uitvoeren van verschillende ISR-taken.

Autonome swarms

“We hebben ons gericht op het aantonen van de capaciteit van autonome swarms om gebruik te maken van volwassen integratieve AI en algoritmen, aangezien praktijkervaring met het bedienen van MUM-T-mogelijkheden laat zien dat deze de sleutel zijn tot de effectieve integratie van RAS-mogelijkheden”, aldus Gil Maoz, VP van Elbit Systems C4I. en Cyber.

Uitgerust met Autonomy Kits en Electro-Optical payloads voerde een swarms van drie THOR VTOL mini-UAS’s en PROBOT UGV een “point of interest” verkenningsmissie uit. De TORCH-X RAS Command and Control-applicatie gebruikte de THOR VTOL mini-UAS-swarm om het interessegebied te domineren en zette de PROBOT UGV in om het inlichtingenbeeld te completeren. Realtime videofeeds werden verzonden door alle vier de platforms, terwijl kunstmatige intelligentie (AI) aangedreven door Automatic Target Recognition (ATR) en aanduidingsmogelijkheden een effectieve doelverwerving mogelijk maakte.

Nauwkeurige landing

In een tweede missiescenario werden twee VTOL-mini-UAS’s uitgezonden om frontlinietroepen te bevoorraden. Bij het opstijgen vanaf verschillende bestemmingen navigeerden de twee platforms naar vooraf gedefinieerde locaties, voerden een nauwkeurige landing uit en keerden autonoom terug naar hun thuisbasis na voltooiing van de missie. De derde missie was een luchtinzet van Unattended Ground Sensors (UGS) met behulp van twee THOR VTOL mini-UAS’s uitgerust met sensordispensers.

De twee THOR’s werkten als een swarm en kwamen op vooraf gedefinieerde punten aan, waarbij ze de miniatuur Lonely Rider UGS nauwkeurig ontlaadden, waardoor gegevensverzameling mogelijk werd van grondsensoren die zijn ontworpen om het ISR-gevechtsbeeld te verbeteren.

De demonstratie benadrukte het vermogen van de door TORCH-X RAS aangedreven oplossing om heterogene formaties van onbemande platforms, van verschillende makers, uitgerust met zowel eigen als derde partij payloads, in staat te stellen als een samenhangende eenheid te fungeren die gesynchroniseerde autonome multi-domein operaties uitvoert.

Misschien vind je deze berichten ook interessant