Home Geen categorie AI-professionals: directie begrijpt risico’s en kansen van AI niet

AI-professionals: directie begrijpt risico’s en kansen van AI niet

door Pieter Werner

Dataiku heeft samen met Databricks onderzoek gedaan onder senior AI-professionals bij grote ondernemingen wereldwijd naar de status van onder andere Generative AI, ROI van AI-tools en AI use cases. De resultaten van het wereldwijde onderzoek laten zien dat Europese senior AI-professionals Generative AI vaker beschouwen als een revolutie die de manier waarop we werken zal veranderen (29 procent). Bovendien hebben Europese dataprofessionals vaker duidelijke processen om AI-projecten succesvol te implementeren en in gebruik te nemen (57 procent), in vergelijking met de VS (43 procent).

De Europese deelnemers zijn echter ook van mening dat de bestaande AI-regelgeving ontoereikend is: iets minder dan de helft is het ermee eens dat er meer regelgeving nodig is voor AI, en een derde antwoordde dat ze niet geloven dat bedrijfsleiders (ofwel de C-Suite) de risico’s en voordelen van AI goed begrijpen.

Perceptie en implementatie

De resultaten afkomstig van Europese respondenten maken deel uit van een groter wereldwijd onderzoek onder ‘data leaders’ in diverse ondernemingen en bedrijfstakken. Dit onderzoek vond plaats in juni 2023 om de adoptie en perceptie van kunstmatige intelligentie (AI) te onderzoeken. De respondenten waren verdeeld over de volwassenheid van AI: bijna de helft (48 procent) gaf aan bezig te zijn met het integreren of uitbreiden van data science en AI, terwijl 51 procent nog in de experimentele fase zat of AI aan het opzetten was.

Opvallend was dat de implementatie van AI niet gelijk opging met het meten van de waarde ervan. Bijna twee op de vijf (37 procent) dataprofessionals gaven aan dat ze de waarde van data science en AI-initiatieven met consistente kaders verantwoordden of AI op dezelfde manier op de balans opnamen als andere strategische initiatieven. In tegenstelling tot 55 procent van de respondenten die een inconsistent volgsysteem gebruiken of resultaten alleen op soms of op niet representatief registreerden.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant