Home Geen categorie ‘CEO’s worstelen met gebrek aan investeringskapitaal’

‘CEO’s worstelen met gebrek aan investeringskapitaal’

door Pieter Werner

Een kwart van de Nederlandse CEO’s zegt dat het gebrek aan investeringskapitaal hun grootste uitdaging, blijkt uit onderzoek door Klippa. Voldoende kapitaal om te investeren is essentieel voor de groei van een organisatie en productontwikkeling, wat de trend zorgwekkend maakt voor Nederlandse bedrijven. Een ander groot probleem voor CEO’s is het aanhoudende personeelstekort, wat door ruim 23% van de bestuurders werd genoemd.

Deze inzichten sluiten aan bij de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zij publiceerden dat de investeringen in het laatste kwartaal van 2023 met bijna 4% zijn gekrompen in vergelijking met dezelfde periode in 2022. Vergelijkbaar onderzoek van Golden Egg Check toonde daarnaast aan dat in 2023 27% minder werd investeerd in jonge bedrijven dan in 2022. Voor het eerste kwartaal van 2024 voorspelt de CBS Investeringen Radar gelukkig gunstigere omstandigheden voor investeringen.

Naast de meest urgente uitdagingen waarmee ze worstelen, delen de respondenten van de C-level Insights-enquête ook oplossingen. Zo luidt het advies om op tijd vermogen aan te trekken via bankfinanciering of door aandelen te verkopen. Andere C-level managers adviseren crowdfunding en het herinvesteren van winst in het bedrijf om duurzaam te groeien.

Over de enquête

De C-Level Insights-enquête van Klippa is beantwoord door een diverse groep managers. De meeste respondenten zijn CEO’s (60%), gevolgd door CTO’s (11%), CFO’s (9%) en andere C-suite managers. Ze zijn actief in 18 verschillende sectoren en werken bij organisaties van verschillende groottes – van kleine en middelgrote bedrijven tot grote ondernemingen met jaaromzetten van meer dan $1 miljard.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant