Home Bots & Bullets Turkije lanceert drone-vliegdekschip

Turkije lanceert drone-vliegdekschip

door Marco van der Hoeven

De Turkse marine heeft haar nieuwste amfibische aanvalsschip, de TCG Anadolu, gelanceerd, dat in staat is om lichte vliegtuigen en militaire drones te dragen. Met een lengte van 231 meter en een breedte van 32 meter kan het schip gevechtshelikopters en militaire drones herbergen, evenals tot 94 voertuigen, waaronder 13 tanks.

Volgens president Recep Tayyip Erdogan zal het nieuwe vaartuig Turkije in staat stellen “indien nodig militaire en humanitaire operaties uit te voeren in de vier hoeken van de wereld”. Erdogan heeft ook verklaard dat het schip het mogelijk zal maken dat Turkse Bayraktar TB3- en Kizilelma-drones en de lichte Hurjet-gevechtsvliegtuigen kunnen opstijgen en landen.

De TCG Anadolu wordt gezien als een symbool dat Turkije’s positie als leider in de regio en een stem in de wereld zal versterken, aldus Erdogan. Turkije heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet in de ontwikkeling van haar defensie-industrie, waarbij met name het succes van haar gevechtsdrones wordt geprezen.

Drones ontwikkeld door het bedrijf Baykar, mede-opgericht door een van Erdogan’s schoonzonen, zijn gebruikt in Azerbeidzjan, Libië en Oekraïne, waarbij Kiev ze gebruikte in de eerste uren van de Russische invasie vorig jaar. China presenteerde vorig jaar haar eerste militaire drone-vliegdekschip.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant