Home Bots & Bullets Amerikaanse politie zet militaire drones in bij protesten

Amerikaanse politie zet militaire drones in bij protesten

door Pieter Werner

De Amerikaanse politie zet massaal drones in om betogers in het hele land in de gaten te houden. Het gaat daarbij onder meer om de militaire Predator drone, die eerder werd ingezet in oorlogsgebieden in Irak en Afghanistan. Dat blijkt uit openbare vluchtgegevens die verschillende Amerikaanse media en onderzoekers hebben gecombineerd.

Ongebruikelijk vliegpatroon

In totaal 1.100 politiekorpsen zouden drones gebruiken bij de protesten en rellen die momenteel plaatsvinden in veel Amerikaanse steden. Journalist Jason Paladino van het Project on Government Oversight ontdekte op basis van een ongebruikelijk vliegpatroon boven Minneapolis dat de politie een ongewapende Predator B-drone inzette om de betogers te volgen.

Transponder

Ook andere media rapporteren op basis van openbare vluchtgegevens dat overal drones worden ingezet door de Amerikaanse politie. Dit is mogelijk omdat de Federal Aviation Administration (FAA) voor alle vliegtuigen boven een bepaalde grootte een transponder verplicht stelt, die continu de locatie uitzendt om bijvoorbeeld botsingen te voorkomen.

Surveillance

Dergelijke vluchten worden onder meer gevolgd door John Wiseman, een medewerker van Disney die in zijn vrije tijd bewakingsvluchten vanuit de lucht volgt. Met behulp van ADS-B Exchange, een niet-commerciële site voor het volgen van vluchten die vluchtgegevens op een kaart uitzet, heeft hij ‘Advisory Circular’ gemaakt, een verzameling Twitter-bots die per stad zoeken naar circulaire vluchten boven steden, wat op surveillance kan duiden.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant