Home Bots & Bullets Amerikaanse leger koopt voor 32 miljoen dollar Centaur robots

Amerikaanse leger koopt voor 32 miljoen dollar Centaur robots

door Marco van der Hoeven

Amerikaanse militaire explosievenopruimingsteams (EOD) zullen de FLIR Centaur grondrobot gaan gebruiken om geïmproviseerde explosieven en niet-geëxplodeerde munitie te ontmantelen en andere gevaarlijke taken uit te voeren. Operators kunnen snel verschillende sensoren en ladingen aan de robot bevestigen om andere missies uit te voeren, waaronder chemische, biologische, radiologische en nucleaire (CBRN) bedreigingen.

Het Amerikaanse leger, de luchtmacht en de marine hebben gezamenlijk meer dan 250 extra FLIR Centaur onbemande grondvoertuigen (UGV) besteld, met een totale waarde van $ 32 miljoen.  In de afgelopen 12 maanden heeft FLIR meerdere orders gekregen voor in totaal ongeveer $ 97 miljoen voor meer dan 750 Centaur onbemande grondsystemen van het leger, de luchtmacht, de marine en de mariniers.

Grondrobotsysteem

In 2017 koos het Amerikaanse leger voor de middelgrote Centaur-robot als MTRS Inc II-oplossing. FLIR levert systemen aan het leger onder dat meerjarige programma van record, dat bij toekenning werd gewaardeerd op meer dan $ 150 miljoen, inclusief opties. Deze laatste bestellingen vallen onder het huidige plafond. Sindsdien hebben andere Amerikaanse militaire afdelingen ervoor gekozen om de Centaur in hun EOD-teams in te zetten als een nieuw of vervangend grondrobotsysteem.

Manipulatorarm

Centaur is een middelgrote UGV die een afstandsmogelijkheid biedt om gevaren te detecteren, bevestigen, identificeren en verwijderen. De robot met een open architectuur weegt ongeveer 160 pond en beschikt over een geavanceerde EO / IR-camerasuite, een manipulatorarm die meer dan 1,80 meter reikt en de mogelijkheid om trappen te beklimmen. Modulaire ladingen kunnen worden gebruikt voor CBRNE-detectie en andere missies.

Misschien vind je deze berichten ook interessant