Home Bots & Bullets AI neemt systemen straaljager over in test

AI neemt systemen straaljager over in test

door Marco van der Hoeven

Tijdens een trainingsvlucht heeft het Amerikaanse leger geëxperimenteerd met overname door AI van systemen in een straaljager. Volgens een bericht in de Washington Post heeft AI tijdens deze vlucht zowel de navigatie als de sensoren vaneen U2 spionagevliegtuig overgenomen.

Volgens de Amerikaanse Air Force secretary Will Roper is het de eerste keer dat AI gebruikt wordt om een Amerikaans gevechtsvliegtuig volledig te besturen. De luchtmacht benadrukt echter wel dat de AI niet de besturing en wapensystemen heeft overgenomen. Opvallend is wel dat de AI bewust niet beschikte over een handmatige override om de test realistischer te maken.

Algoritmen

De gebruikte software is van DeepMind, de AI tak van Google Met behulp van kubernetes is ervoor gezorgd dat deze openbaar beschikbare algoritmen konden samenwerken met de systemen van het gevechtsvliegtuig. Volgens een woordvoerder van de luchtmacht was het de bedoeling van de test om het hele defensie-apparaat te laten zien hoe belangrijk het is om samen te werken met AI.

Misschien vind je deze berichten ook interessant