Home Bots & Bullets Boeing AI-straaljager in gebruik

Boeing AI-straaljager in gebruik

door Pieter Werner

De Royal Australian Air Force is de eerste luchtmacht die de onbemande Loyal Wingman van Boeing in gebruik heeft genomen. Deze straaljager is ontwikkeld om op basis van kunstmatige intelligentie samen met een bemande straaljager missies uit te voeren, maar volgens Boeing kan het ook zelfstandig opereren. Met de ingebouwde technologie kan het toestel worden ingezet voor diverse taken, van verkenning en inlichtingen verzamelen tot elektronische oorlogvoering.

Zelfstandig

Volgens de fabrikant is het 11,7 meter lange toestel wat specificaties betreft een volwaardig jachtvliegtuig, dat dankzij de AI zelfstandig een veilige afstand kan houden tot andere toestellen. Het vliegtuig vormt tevens de basis voor het Boeing Airpower Teaming System (ATS) dat wordt ontwikkeld voor de wereldwijde defensiemarkt.

Digital twin

Meer dan 35 Australische bedrijven werken mee aan de ontwikkeling van dit toestel. Het vliegtuig is ontworpen met behulp van een ‘digital twin’ om de structuren, systemen, mogelijkheden en volledige levenscyclusvereisten te modelleren. Het is geproduceerd met het grootste met hars doordrenkte enkelvoudige composietstuk dat Boeing ooit gemaakt heeft.

Het Loyal Wingman-prototype doorloopt momenteel grondtesten, gevolgd door een eerste vlucht later dit jaar.

Misschien vind je deze berichten ook interessant