Home Bots & Bullets Groeiende steun voor verbod op ‘killer robots’

Groeiende steun voor verbod op ‘killer robots’

door Marco van der Hoeven

Een groeiend aantal landen erkent de plicht om de mensheid te redden van volledig autonome wapens, zegt Human Rights Watch in het rapport Stopping killer robots. Country Positions on Banning Fully Autonomous Weapons and Retaining Human Control. Wapensystemen die doelen selecteren en aanvallen zonder menselijke controle, ook wel bekend killer robots, zijn volgens HRW onaanvaardbaar en moeten daarom worden verboden.

Het rapport geeft een overzicht van het beleid van de 97 landen die sinds 2013 publiekelijk hun mening over killer robots hebben uitgewerkt. De overgrote meerderheid vindt menselijke controle en besluitvorming cruciaal voor de aanvaardbaarheid en legitimiteit van wapensystemen. De meeste van deze landen hebben de wens uitgesproken voor een nieuw verdrag om de menselijke controle over het gebruik van geweld te behouden, waaronder 30 die expliciet proberen volledig autonome wapens te verbieden.

Menselijke controle

“Het wegnemen van menselijke controle door het gebruik van geweld wordt nu algemeen beschouwd als een ernstige bedreiging voor de mensheid die, net als klimaatverandering, dringende multilaterale maatregelen verdient”, zegt Mary Wareham, directeur van de wapenafdeling bij Human Rights Watch en coördinator van de Campaign to Stop. Killer Robots. “Een internationaal verbodsverdrag is de enige effectieve manier om het hoofd te bieden aan de ernstige uitdagingen van volledig autonome wapens.”

Dodelijke autonome wapensystemen

Sinds Human Rights Watch en andere niet-gouvernementele organisaties in 2013 zijn begonnen met de Campaign to Stop Killer Robots, is de noodzaak om te reageren op zorgen over dodelijke autonome wapensystemen, een andere term voor volledig autonome wapens, gestaag op de internationale agenda gestegen.

Weerzinwekkend

Een groeiend aantal beleidsmakers, experts op het gebied van kunstmatige intelligentie, particuliere bedrijven, internationale en binnenlandse organisaties en gewone individuen hebben de oproep om volledig autonome wapens te verbieden, onderschreven. António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft er herhaaldelijk bij landen op aangedrongen wapensystemen te verbieden die op zichzelf mensen zouden kunnen aanvallen en aanvallen, waarbij hij dergelijke wapens “moreel weerzinwekkend en politiek onaanvaardbaar” noemt.

Ethische verplichting

“Het is overduidelijk dat het behouden van zinvolle menselijke controle over het gebruik van geweld een ethische verplichting, een wettelijke noodzaak en een morele verplichting is”, zei Wareham. “Alle landen moeten dringend reageren door onderhandelingen te openen over een nieuw internationaal verbodsverdrag.”

Onderhandelingen

Naties hebben van 2014 tot 2019 deelgenomen aan de acht bijeenkomsten van het Verdrag inzake conventionele wapens (CCW) over dodelijke autonome wapensystemen. Oostenrijk, Brazilië en Chili hebben onderhandelingen voorgesteld over een wettelijk bindend instrument om een ​​zinvolle menselijke controle over de kritieke functies van wapensystemen te waarborgen. .

Investeren

Toch heeft een klein aantal militaire mogendheden – met name Rusland en de Verenigde Staten – de voortgang naar regulering geblokkeerd, terwijl ze ook zwaar investeren in de militaire toepassingen van kunstmatige intelligentie en de ontwikkeling van autonome wapensystemen op lucht, land en zee. De beslissingen bij de CCW zijn bij consensus, waardoor slechts een paar of zelfs een enkel land een akkoord kan blokkeren dat door een meerderheid wordt gezocht.

Covid-19

De Covid-19-pandemie heeft geleid tot uitstel van de eerste CCW-bijeenkomst over killerrobots in 2020, die op 10 augustus bij de VN in Genève zou beginnen. De 30 landen die pleiten voor een verbod op killer-robots zijn: Algerije, Argentinië, Oostenrijk, Bolivia, Brazilië, Chili, China (alleen voor gebruik), Colombia, Costa Rica, Cuba, Djibouti, Ecuador, El Salvador, Egypte, Ghana, Guatemala, de Heilige Stoel, Irak, Jordanië, Mexico, Marokko, Namibië, Nicaragua, Pakistan, Panama, Peru, de staat Palestina, Oeganda, Venezuela en Zimbabwe.

Verbieden

De Campaign to Stop Killer Robots is een coalitie van meer dan 160 niet-gouvernementele organisaties in 65 landen die zich inzetten om preventief volledig autonome wapens te verbieden en zinvolle menselijke controle over het gebruik van geweld te behouden.

Slagveld

“Veel regeringen delen dezelfde ernstige bezorgdheid over het toestaan ​​dat machines mensenlevens nemen op het slagveld, en hun verlangen naar menselijke controle vormt een solide basis voor collectieve actie”, zei Wareham. “Hoewel de pandemie de diplomatie heeft vertraagd, toont het aan hoe belangrijk het is om voorbereid te zijn en dringend te reageren op existentiële bedreigingen voor de mensheid, zoals moordrobots.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant