Home Bots & Business AI in landbouw maakt forse groei door

AI in landbouw maakt forse groei door

door Pieter Werner

De wereldwijde markt voor kunstmatige intelligentie in de landbouw had in 2018 een omvang van $ 0,65 miljard. Dit zal volgens onderzoeksbureau ResearchAndMarkets met een jaarlijks gemiddelde van 23,7 procent groeien tot $ 4,43 miljard in 2027.

Deze groei komt onder meer door het snel groeiende gebruik van gegevensgeneratie via sensoren en luchtfoto’s voor gewassen, stijgende gewasproductiviteit door middel van deep learning-technologie en overheidssteun voor de toepassing van moderne landbouwtechnieken. De hoge kosten voor het verzamelen van nauwkeurige veldgegevens vormen een hindernis voor nog meer groei.

Robots

Dankzij AI kunnen computers en robots real-time taken uitvoeren door gebruik te maken van cognitieve menselijke intelligentie zoals spraakherkenning, visuele perceptie en besluitvorming. AI in de landbouw wordt al veel gebruikt voor precisielandbouw, gewasmonitoring en gewasanalyse. Het heeft verschillende toepassingen, zoals geautomatiseerde waterinstallaties, gezichtsherkenning en zelfrijdende tractoren. Kunstmatige intelligentie in landbouwtoepassingen wordt gedaan met specifieke sensoren, radars en GPS-frameworks.

Drone

Ook het gebruik van drones zal sterk toenemen voor terreinmonitoring en mapping om de gezondheid van gewassen te evalueren en om realtime beslissingen te nemen. Gunstige regelgeving voor het gebruik van drones in de landbouw zullen naar verwachting ook de groei van de markt voor drone-analyse stimuleren. Bovendien wordt verwacht dat een toenemend bewustzijn van boerderijeigenaren met betrekking tot de voordelen van drone-analyse met AI-technologie de groei van de AI in de landbouwmarkt verder zal stimuleren.

Misschien vind je deze berichten ook interessant