Home Bots & Business Klimaatneutraal en zuinig produceren door AI en digitalisering

Klimaatneutraal en zuinig produceren door AI en digitalisering

door Pieter Werner

Digitalisering en AI zijn onderwerp van een intens maatschappelijk debat geworden. Dit leidt echter tot meer vragen dan antwoorden. Dit is waar automatica, gehouden van 27 tot 30 juni 2023, aan bijdraagt met zijn digitale oplossingen en componenten op het gebied van robotica, machinevisie en assemblagetechnologie: het is een plek waar bezoekers uit de eerste hand kennis opdoen over hoe deze technologieën kunnen de efficiëntie, veiligheid en duurzaamheid van de industriële productie verhogen.

“Als je nadenkt over de enorme ontwikkelingssprong die deze toekomstige technologieën in slechts één jaar hebben gemaakt, realiseer je je de dimensie van waar we hier mee te maken hebben. Het is een nieuw tijdperk van automatisering met een enorme impact op de productiviteit en concurrentiepositie van bedrijven”, benadrukt Patrick Schwarzkopf, Managing Director van de VDMA Robotics + Automation Association.

Doorslaggevend zal zijn hoe snel de industrie het volledige potentieel van deze technologie kan benutten. Hoewel een overgrote meerderheid van de bedrijven kunstmatige intelligentie als een kans beschouwt, maakt slechts negen procent er momenteel gebruik van. Dit werd aan het licht gebracht door een onderzoek uitgevoerd door de digitale vereniging Bitkom onder 606 bedrijven met minimaal 20 werknemers uit alle sectoren in Duitsland.

42 procent heeft zelfs het gevoel dat ze hun kans hebben gemist. Bitkom-voorzitter Achim Berg relativeert dit: “AI is nog een technologie die in de kinderschoenen staat. Er is dus geen reden om zomaar op te geven. Bedrijven die een serieuze poging doen om AI te gebruiken, kunnen op dit moment nog steeds een concurrentievoordeel behalen.”

Digitaliseren

KUKA behandelt trendthema’s zoals digitalisering en AI met meerdere exposities. Voor het eerst toont de automatiseringsspecialist uit Augsburg in München de knowhow op het gebied van installatietechniek die hij in de afgelopen decennia heeft opgebouwd: in de ‘KUKA Dome’. Dit is een groot koepelvormig projectiegebied dat toeschouwers een visuele rondleiding van 90 seconden geeft door de daadwerkelijke productiefaciliteiten.

Machine vision-systemen – tentoongesteld op de stands van ifm, Cognex en vele andere leveranciers – bieden real-time omgevingsbeelden en de nieuwste modelgeneraties leren hun omgeving beter interpreteren met behulp van AI. Dit versnelt niet alleen het automatiseringsproces, maar maakt ook de individuele aanpassing van elk bewegingsverloop aan de heersende omstandigheden mogelijk – b.v. bij pick-and-place processen.

Om een voorbeeld te geven: ifm presenteert 3D-lasermeetsensoren op basis van het time-of-flight-principe, die een eenvoudige integratie in de softwareoplossing van de gebruiker op dataniveau ondersteunen.

Digital twin

Er is tegenwoordig veel nieuwsgierigheid rond digitale tweelingen, en natuurlijk zijn ze live te ervaren bij automatica, bijvoorbeeld op de Stäubli-stand. Hier bevindt het zich direct naast een fysieke democel met daarin een Scara-robot die batterijcellen behandelt. Deze expositie stelt bezoekende professionals in staat om zelf te zien hoe eenvoudig het is om optimalisaties of aanpassingen in de digitale tweeling door te voeren als onderdeel van virtuele inbedrijfstelling voordat ze worden overgenomen in de fysieke toepassing zonder dat dit risico’s of fouten veroorzaakt.

Festo zal nog een digital twin use case presenteren om te demonstreren hoe machinebouw ontwikkelingscycli kan versnellen. Gerhard Borho, Chief Digital Officer bij Festo: “We werken er hard aan om onze automatiseringscomponenten te voorzien van digital twins.” Componenten worden vrijwel zoveel mogelijk ontwikkeld voordat de initiële hardware wordt geproduceerd – helemaal tot aan testen en systeemintegratie.

Robots slim maken

Een aantal andere fabrikanten, waaronder diverse innovatieve bedrijven als Micropsi Industries en Robominds, zijn op zoek naar standaardrobots die geschikt zijn voor AI-toepassingen. Robominds bewijst hoe gemakkelijk dat kan met hun robobrain®: het brein dat menselijke intelligentie doorgeeft aan industriële robots.

“De robobrain-starterkit en op maat gemaakte bundels stellen ons in staat om kant-en-klare oplossingen te bieden voor processen zoals (de)palletiseren, picken, het laden van machines of het hanteren van monsters in laboratoria”, zegt Christian Fenk, CSO van Robominds.

Siemens zal een van de bedrijven zijn die de innovatieve kracht demonstreren die grote bedrijven gebruiken om deze thema’s van de toekomst aan te sturen. Onder het motto ‘Accelerate Transformation’ zal het bedrijf zijn hele aanbod aan oplossingen op het gebied van AI en digitalisering presenteren. Hier moeten concrete toepassingsvoorbeelden de bezoekers laten zien hoe gemakkelijk de echte wereld met de digitale wereld kan worden verbonden.

Een paar weken voor de beurs kunnen we dus bevestigen: digitalisering en artificiële intelligentie domineren de automatiseringssector als nooit tevoren. Ze maken de implementatie van intralogistieke en productieconcepten mogelijk die, naast hun uitstekende efficiëntie, bijdragen aan decarbonisatie en duurzaamheidsinspanningen.

Misschien vind je deze berichten ook interessant