Home Bots & Business Blog: Een kort inzicht in de wereld van robots

Blog: Een kort inzicht in de wereld van robots

door Gastauteur

1980: Ik wed dat er in de toekomst vliegende auto’s zijn.

2021: ♪ Hou je van?

De technologische vooruitgang is de afgelopen decennia snel gegaan en we realiseren onszelf niet hoeveel de samenleving is ontwikkeld. In een oogwenk ‘vielen’ de robots onze wereld binnen. Deze gedachte maakt ons bang en maakt ons tegelijkertijd gelukkig.

Tot hoever reikt dit?

We komen er nog steeds niet uit, maar volgens wat we al hebben gezien, kunnen we veel verwachten of … dagdromen. Een van de bekendste en meest geavanceerde robots is de beruchte Sophia – de mensachtige robot die menselijke gebaren en uitdrukkingen simuleert terwijl hij echte gesprekken met mensen voert. We hebben veel van de technologische barrières overwonnen en robots lijken tegewordig steeds meer op mensen. Het lijkt erop dat het enige dat ons nu onderscheidt, is emotie.

Zullen robots ooit gevoelens kunnen hebben?

Alles wat we ons kunnen voorstellen, wordt werkelijkheid en we hebben gezien hoe vaak sciencefiction een wetenschappelijke feit word. Als alles waar we nu van kunnen dromen werkelijkheid wordt in de toekomst, betekent dat we slechts de eerste stappen aan te zetten zijn naar een enorm ontwikkeld universum. Maar tot die tijd … kunnen we ten volle profiteren van wat ons uniek maakt.

Marvin – De paranoïde Android

De welverdiende 1e plaats behoort zeker toe aan de coolste robot van allemaal – Marvin, de Paranoïde Android. Hoewel hij een fictief personage is aan boord van het ruimteschip Heart of Gold, valt Marvin op in de wereld van robots vanwege zijn uitzonderlijke intelligentie. Volgens Marvin was hij 50.000 keer slimmer dan een mens. Deze robot had echter een groot probleem: depressie en verveling grepen hem naarmate de tijd verstreekt en hij kon met al zijn vaardigheden niets meer doen. Hoewel zijn brein zo groot was als een planeet, gaven mensen hem alleen alledaagse taken, zoals het openen van een deur.

Marvin laat ons een geval zien van mensen die de capaciteiten van robots onderschatten, echt in de huidige samenleving.

Onze echte robots hebben een zeer hoog potentieel (echter niet zo groot als dat van Marvin), maar mensen hebben de neiging de voordelen die ze mee zich meebrengen in diskrediet te brengen. Daarom kiezen ze er vaak voor om extra personeel in te huren i.p.v. robots te implementeren die activiteiten kunnen optimaliseren.

De dansende robots van Boston Dynamics

Terwijl Marvin verdriet symboliseerde, kunnen we zeker van deze robots zeggen dat ze het tegenovergestelde zijn. De video waarin die schattige robots dansen op het nummer ‘Do you love me?’ ging snel viraal op internet en bracht bij veel mensen een glimlach op hun gezicht. Hoewel ze een bron van vreugde voor ons zijn, zijn deze mensachtige robots erg intelligent, en achter hun ontwikkeling zat veel werk en doorzettingsvermogen.

De mensachtigen robots die door het Boston Dynamics-team zijn gebouwd, laten ons eens te meer zien dat robots perfect de taken kunnen uitvoeren waarvoor ze geprogrammeerd zijn. Het lijkt erop dat menselijke activiteiten (niet alleen dansen) niet langer een uitdaging zijn voor robots.

P.S .: Als je iets wilt bereiken, wees dan ambitieus en geef niet op! Het kostte deze robots een half jaar om een ​​choreografie van 3 minuten te leren. Maar uiteindelijk is het gelukt!

De robothonden

We hebben vaak gehoord dat “de hond de beste vriend van de mens is”. Dit is waarschijnlijk waar sommige grote technologiebedrijven aan dachten toen ze robothonden bouwden. Deze robotachtige huisdieren zijn ontwikkeld met slimme functies naast het verhogen van het serotoninegehalte van hun eigenaren.

Tombot is een van de liefste huisdierenrobots en biedt echte voordelen voor de gezondheid van zijn eigenaren. Ontwikkeld vanuit de behoefte van mensen met dementie aan een huisdier die altijd aan hun zijde staat en zichzelf kan versterken, is Tombot in elk aspect een therapiehond. Dit robotachtige emotionele ondersteuningsdier gedraagt ​​zich als een echte hond en is uitgerust met veel sensoren en slimme functionaliteiten.

Terugkerend naar Boston Dynamics, deze creatieve uitvinders hebben hondenrobots ontwikkeld die sociale afstand in een park in Singapore stimuleren. Deze hond verschilt enigszins van Tombot omdat hij gesproken berichten verstuurt over methoden om Covid-19-infectie te voorkomen.

Naast deze hondenrobots zijn er nog veel andere robotdieren gebouwd om het emotionele en fysieke welzijn van hun baasjes te garanderen.

De Robonaut

Als we tot nu toe hebben gehad over robots die het gedrag van mensen of dieren simuleren, dan is het tijd om verder te gaan dan de aardse omgeving en samen met de robotastronaut de ruimte in te vliegen. De Robonaut is een mensachtige robot, die in de loop van de tijd in verschillende versies geproduceerd is geweest door NASA. Deze robots zijn ontworpen om een ​​grote behendigheid te hebben en zij aan zij te werken met astronauten op ruimtestations. Momenteel voert de Robonaut alleen alledaagse taken uit, maar NASA heeft hoge verwachtingen van de toekomst van astronautenrobots.

Lijkt veel op Marvin, nietwaar? Deze robot kan zijn gevoelens echter nog steeds niet tonen.

De FAST softwarerobot

FAST is een softwarerobot die speciaal is geprogrammeerd om bedrijven van welke aard dan ook ter hulp te schieten. Deze robot is ontworpen om repetitieve taken te automatiseren en veel tijd en geld te besparen. Medewerkers hebben de mogelijkheid om creatieve taken uit te voeren en kunnen de waarde van het bedrijf echt vergroten.

Conclusie

Net als XJ-7 denken we vaak na over wat er mis is met deze wereld. De robot biedt ons echter een even waar als triest antwoord: “Het gewone, het leven, het universum, alles”. Velen van ons hebben hem waarschijnlijk overwogen, maar één ding is duidelijk. Als we dit artikel lezen, realiseren we ons dat robots belangrijke ontwikkelingsfactoren zijn die de wereld een betere plek maken. Het komt dus de tijd dat we vertrouwen moeten hebben in de kracht van robots en moeten genieten van alle voordelen die ze ons bieden!

Edwin Provoost is Business Manager bij CoSo by AROBS

Misschien vind je deze berichten ook interessant