Home Bots & Business ‘Nederlandse leidinggevenden omarmen GenAI zonder regels of voorschriften’

‘Nederlandse leidinggevenden omarmen GenAI zonder regels of voorschriften’

door Pieter Werner

Meer dan de helft van de Nederlandse leidinggevenden is bezorgd over de veiligheidsrisico’s die generatieve kunstmatige intelligentie (GenAI) meebrengt in hun organisaties. Toch zien bijna alle Nederlandse leidinggevende (95%) dat GenAI regelmatig door werknemers wordt gebruikt. 43 procent ziet zelfs dat het binnen verschillende afdelingen de boventoon voert, wat een hoge mate van zelfverzekerdheid laat zien over het gebruik van GenAI.

Dit blijkt uit Europees onderzoek van Kaspersky. GenAI wordt omarmd in de samenleving en biedt enorme potentie. Volgens Nederlandse leidinggevenden wordt het op dit moment voornamelijk gebruikt voor content creatie (49%) en het automatiseren van dagelijkse taken (49%), maar veel mensen gebruiken het ook als zoekmachine voor informatie (35%). Terwijl werknemers het gebruiken om hun taken makkelijker en sneller uit te voeren suggereert het onderzoek dat leidinggevende de controle over de implementatie, het toezicht en het doel van GenAI heeft verloren.

Meer dan de helft van de leidinggevende (52%) maakt zich namelijk zorgen over het vrijgeven van gevoelige bedrijfsinformatie via GenAI platforms. En deze zorgen zijn ook reëel. GenAI leert door de continue data invoer van, in dit geval, de werknemers van een organisatie. Deze data wordt gelijk buiten de organisatie verzonden om het systeem te verrijken met informatie en dit te gebruiken in andere vraagstukken. Dit is vergelijkbaar met het onbedoeld lekken van data.

Bijna alle ondervraagde Nederlandse leidinggevenden (95%) geeft aan meer inzicht nodig te hebben over hoe er met interne gegevens wordt omgegaan om kritieke beveiligingsrisico’s en datalekken tegen te gaan. Toch blijkt slechts 16 procent het opstellen van regels en voorschriften te hebben besproken.

Toekomstplannen

Ondanks de risico’s zien veel Nederlandse leidinggevenden nog steeds de voordelen van GenAI tools en heeft zelfs de helft (48%) toekomstplannen zoals het automatiseren van dagelijkse repetitieve taken van hun werknemers. Dit is opvallend gezien het feit dat dat bijna alle leidinggevenden (95%) meer inzicht nodig hebben in de werking van GenAI tools. Bijna een kwart (24%) ziet zelfs mogelijkheden in het automatiseren van de IT- en cybersecurity-afdelingen met behulp van GenAI.

Jornt van der Wiel, Senior Security Researcher bij Kaspersky: “Duidelijk is dat GenAI veel productiviteitsvoordelen heeft. Het is daarom niet gek dat het veel wordt gebruikt en dat uit dit onderzoek blijkt dat leidinggevenden ook weten dat het wordt gebruikt binnen hun organisatie. Maar hoeveel het wordt gebruikt en waarvoor is nog raadselachtig. Grote stappen kunnen daarom gemaakt worden in het opstellen van regels en voorschriften zodat zowel medewerkers als leidinggevenden weten waar ze aan toe zijn. Dat kan ook direct voorkomen dat gevoelige informatie verkeerd wordt gebruikt en daarmee kan de kans op beveiligingsrisico’s worden verkleind.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant