Home Bots & Business Gartner: IT-investeringen dit jaar $ 4 biljoen

Gartner: IT-investeringen dit jaar $ 4 biljoen

door Marco van der Hoeven

Volgens de laatste voorspelling van Gartner zullen de wereldwijde IT-uitgaven in 2021 in totaal $ 4,1 biljoen dollar bedragen, een stijging van 8,4% ten opzichte van 2020.

“IT ondersteunt niet langer alleen de bedrijfsactiviteiten zoals het traditioneel is, maar neemt volledig deel aan de levering van bedrijfswaarde”, zegt John-David Lovelock, Distinguished Research Vice President bij Gartner. “Dit verschuift niet alleen IT van een backoffice-rol naar de front-of-business, maar het verandert ook de financieringsbron van overheadkosten die worden gehandhaafd, gecontroleerd en soms verlaagd, naar datgene dat de inkomsten stimuleert.”

Positieve groei

Alle IT-bestedingssegmenten zullen naar verwachting een positieve groei hebben tot 2022. De grootste groei komt van hardware (14%) en bedrijfssoftware (10,8%), aangezien organisaties hun focus verleggen naar het bieden van een comfortabelere, innovatievere en productievere omgeving voor hun personeel.

Een voorbeeld: de toegenomen focus op de ervaring en het welzijn van de werknemers stuwt technologische investeringen voort op gebieden zoals sociale software en samenwerkingsplatforms en software voor human capital management (HCM).

Hoewel optimalisatie- en kostenbesparingsinspanningen niet zullen verdwijnen simpelweg omdat er meer economische zekerheid is in 2021, ligt de focus voor CIO’s voor de rest van het jaar op het voltooien van de digitale bedrijfsplannen die gericht zijn op het verbeteren, uitbreiden en transformeren van de waardepropositie van het bedrijf.

Reactie

“Vorig jaar namen IT-uitgaven de vorm aan van een‘ schokkende ’reactie om binnen een paar weken externe medewerkers mogelijk te maken. Naarmate hybride werk op gang komt, zullen CIO’s zich concentreren op uitgaven die innovatie mogelijk maken, niet alleen op het voltooien van taken ”, aldus Lovelock.

Herstel tussen landen, verticale industrieën en IT-segmenten varieert nog steeds aanzienlijk, wat aanleiding geeft tot een economisch herstel in de vorm van een K-vorm. Vanuit een sectorperspectief zullen de uitgaven voor bankieren, effecten en verzekeringen al in 2021 sterk lijken op pre-pandemische niveaus, terwijl detailhandel en transport pas tegen 2023 hetzelfde herstel zullen zien.

Regionaal wordt verwacht dat Latijns-Amerika zich in 2024 zal herstellen, terwijl Groot-China de IT-bestedingsniveaus van 2019 al heeft overtroffen. Noord-Amerika en West-Europa zullen naar verwachting beide eind 2021 herstellen.

Misschien vind je deze berichten ook interessant