Home Bots & Business Gartner: ‘2020 is de Renaissance van RPA’

Gartner: ‘2020 is de Renaissance van RPA’

door Marco van der Hoeven

Dit jaar zal de RPA-markt een forse groei doormaken, verwacht Gartner. De analisten van dit onderzoeksbureau spreken zelfs van een Renaissance, omdat het in tegenstelling tot een eerdere groeifase nu gaat om slimme oplossingen die veel verder gaan dan slechts taakgebaseerde automatisering. De ‘herboren’ RPA is onderdeel van de trend ‘hyperautomation’, een beweging van razendsnelle automatisering van bedrijfsprocessen met behulp van tools als machine learning en softwarepakketten.

Integratie

Een belangrijke drijvende kracht achter de verwachte groei van RPA ligt in de eerdere investeringsbeslissingen van organisaties. In de loop der tijd hebben ze veel middelen besteed aan een lappendeken van oplossingen en systemen, die niet noodzakelijkerwijs allemaal goed met elkaar samenwerken.

Executives

Er is dus veel vraag naar integratie van al die oplossingen, bij uitstek een terrein waar RPA kan zorgen voor meer efficiëntie. Voor executives die leiding geven aan de IT bij deze organisaties is het volgens Gartner dus zaak om voorop te blijven lopen met RPA, de ontwikkelingen in deze markt goed te blijven volgen en zo de efficiëntie en agility van hun organisatie te verbeteren.

Voorspellingen

Uiteraard blijven de voorspellingen in dit Gartner-rapport niet uit. Zo zullen volgens de analisten in 2024 organisaties hun operationele kosten weten te reduceren met 30 procent door een combinatie van hyperautomation en verbeterde bedrijfsprocessen. In 2023 zal het gebruik van RPA in de front office, bijvoorbeeld sales en klantenservice, met 30 procent zijn gegroeid.  En eveneens in 2023 zal de helft van alle RPA nieuwe scripts automatisch worden gegenereerd.

Complemented RPA

Dit laatste weerspiegelt de trend dat ook RPA-aanbieders steeds meer gaan investeren in het slimmer maken van hun oplossing, ander andere door steeds meer gebruik te gaan men van AI. Volgens Gartner gaan de leveranciers hun aanbod op vijf gebieden verbeteren: process mining; betere input via bijvoorbeeld optical character recognition (OCR) en computer vision); analytics; user experience; machine learning. Gartner noemt dit Complemented RPA (CoRPA).

Een voorbeeld van deze trend is UiPath, dat deze week bekend maakte geavanceerde analytics toe te voegen aan de oplossing.

1 miljard dollar

Midden vorig jaar presenteerde Gartner cijfers over de RPA-markt, waaruit bleek dat RPA het snelst groeiende segment was in enterprise software. De omzet die leveranciers van deze oplossing genereren nam het afgelopen jaar toe met 63,1% tot 846 miljoen dollar. De analisten van Gartner voorspellen dat de omzet uit RPA-software dit jaar zelfs de grens van 1 miljard dollar doorbreekt, met een totale omzet van 1,3 miljard dollar.

Grootste vijf dominant

De vijf grootste RPA-leveranciers hebben op dit moment een markt aandeel van 47%. Noord-Amerika is vooralsnog voor RPA de grootste markt. Deze geografie neemt 51% van de wereldwijde omzet voor zijn rekening. West-Europa volgt op afstand met een aandeel van 23%. Japan neemt op de derde positie in, dankzij een snelle groei van 124% in een jaar tijd.

Download hier het RPA-rapport Predicts 2020: Renaissance Driven by Morphing Offerings and Zeal for Operational Excellence

Misschien vind je deze berichten ook interessant

2 comments

Reportage: ‘AI is de volgende stap in RPA’ | Rockingrobots 24 februari 2020 - 14:25

[…] ontwikkelingen gaan snel op de markt voor RPA. Steeds meer bedrijven hebben belangstelling voor het automatiseren van […]

‘RPA aantrekkelijke oplossing om nadelen van legacy weg te nemen’ | Rockingrobots 24 maart 2020 - 11:02

[…] publiceerde Gartner het onderzoeksrapport De Renaissance van RPA. De ‘herboren’ RPA is onderdeel van de trend ‘hyperautomation’, een beweging van […]

Comments are closed.