Home Bots & Business ‘RPA snelst groeiend segment in enterprise software’

‘RPA snelst groeiend segment in enterprise software’

door Pieter Werner

Onderzoeksbureau Gartner heeft berekend dat Robotics Process Automation (RPA) het snelst groeiende segment is in de markt voor enterprise software. De omzet die leveranciers van deze oplossing genereren nam het afgelopen jaar toe met 63,1% tot 846 miljoen dollar. De analisten van Gartner voorspellen dat de omzet uit RPA-software dit jaar zelfs de grens van 1 miljard dollar doorbreekt, met een totale omzet van 1,3 miljard dollar.

Grootste vijf dominant

De vijf grootste RPA-leveranciers hebben op dit moment een markt aandeel van 47%. Noord-Amerika is vooralsnog voor RPA de grootste markt. Deze geografie neemt 51% van de wereldwijde omzet voor zijn rekening. West-Europa volgt op afstand met een aandeel van 23%. Japan neemt op de derde positie in, dankzij een snelle groei van 124% in een jaar tijd.

Integratie bij legacy

RPA wordt ondertussen in alle sectoren ingezet. Dominant zijn vooral banken en verzekeraars, telecomoperators en nutsbedrijven. Die organisaties beschikken traditioneel over legacysystemen, waardoor RPA wordt gebruikt om te integreren. Volgens Gartner is het vermogen legacysystemen te integreren een belangrijke stimulans voor RPA-projecten. Hiermee kunnen organisaties hun digitale transformatie versnellen en tegelijkertijd de waarde van eerdere technologie-investeringen behouden.

Onrustig

Gartner verwacht dat de RPA-markt onrustig blijft, en over drie jaar weer een heel ander beeld laat zien. Grote softwareleveranciers als IBM, Microsoft en SAP werken nu samen met RPA-providers, of nemen ze over. Zij kunnen daarmee nu ook RPA aanbieden aan hun klanten. Tegelijkertijd komen veel nieuwe vendoren op.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant