Home Bots & Bullets Defensie krijgt betere dronebestrijding

Defensie krijgt betere dronebestrijding

door Marco van der Hoeven

Het Nederlandse Ministerie van Defensie krijgt capaciteit voor de bestrijding van zogeheten unmanned aerial systems (UAS). De nieuwe systemen moeten vooral bescherming bieden tegen kleine drones tot 20 kilo. Daarvoor is deze week een contract getekend met fabrikant Elbit Systems.

De systemen worden ingezet op alle Nederlandse vliegbases en de marinehaven in Den Helder. Verder krijgt de speciale counterdrone-eenheid van de landmacht ze.

Een systeem bestaat uit speciale sensoren om UAS  te detecteren, classificeren en identificeren. Daarnaast beschikt het over middelen om een drone op verschillende ‘soft-kill’ manieren te neutraliseren of onschadelijk te maken. Denk hierbij aan jamming.

Dreiging neemt toe

Het gebruik en de dreiging van drones neemt wereldwijd steeds meer toe. Het is daarom noodzakelijk om de counter-UAS capaciteit verder uit te bouwen. Op het gebied van bestrijding van grotere UAS heeft Defensie al verschillende luchtverdedigingssystemen als de Patriots en Stingers.

Voor de drones tot maximaal 20 kilo was Defensie al geruime tijd op zoek naar de juiste capaciteit. Die is nu gevonden bij het Israëlische Elbit Systems. De counter-UAS systemen helpen de eenheden en hoofdwapensystemen van de krijgsmacht te verdedigen tegen vijandelijke acties. Ook kunnen ze worden ingezet ter bescherming van vitale niet-militaire infrastructuur en processen in Nederland.

Misschien vind je deze berichten ook interessant