Home Bots & Bullets Explosieve groei markt voor securityrobots

Explosieve groei markt voor securityrobots

door Marco van der Hoeven

De markt voor Securityrobots bevindt zich in een stroomversnelling. Tussen 2022 en 2027 wordt een indrukwekkende groei van $3,69 miljard verwacht, met een jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 15,55%.

Volgens de recente bevindingen van Technavio wordt deze opwaartse trend aangedreven door een groeiende vraag naar robots in domeinen als onbemande logistiek, grensbewaking, bomdetectie en conventionele wetshandhaving. Deze robots zijn onder te verdelen in twee categorieën: beveiligingsrobots en wetshandhavingsrobots, die wereldwijd voldoen aan een breed scala aan beveiligingseisen.

De toenemende adoptie van deze technologieën is vooral zichtbaar in regio’s zoals Noord-Amerika, APAC, Europa, het Midden-Oosten en Afrika, en Zuid-Amerika.

Een belangrijke katalysator achter deze groei is de drastische prijsdaling van elektronische componenten. Dankzij lagere prijzen van essentiële onderdelen zoals camera’s, sensoren en microchips, en met de komst van geavanceerde sensoren, zijn deze robots niet alleen betaalbaarder maar ook efficiënter geworden. Ze kunnen niet alleen bedreigingen detecteren, maar door hoogwaardige camera’s en geavanceerde bewegingsmechanismen kunnen ze ook menselijk gedrag nabootsen.

Recente innovaties in robotica hebben bovendien geleid tot de introductie van hoogwaardige elektronische componenten, specifiek ontworpen voor verschillende robottoepassingen. Deze ontwikkelingen, gecombineerd met de kostenefficiëntie door de brede beschikbaarheid en gunstige prijsstelling van componenten, zullen waarschijnlijk de marktgroei verder stimuleren.

Aanpassingen

Ondanks de veelbelovende groei kent de sector ook zijn uitdagingen. Een van de belangrijkste obstakels is het vermogen van robots om zich snel aan te passen aan onverwachte veranderingen – een essentiële vaardigheid in de dynamische wereld van beveiliging.

Op het vlak van toepassingen neemt het onbemande logistieke segment een leidende positie in. Deze autonome robots, inzetbaar in zowel gevechts- als verdedigingsmissies, zijn uitgerust met de nieuwste technologie zoals hoogwaardige camera’s en infraroodsensoren. Ze kunnen realtime informatie vastleggen en deze direct delen met gebruikers via mobiele apps, wat de effectiviteit van beveiligingsoperaties aanzienlijk vergroot.

Misschien vind je deze berichten ook interessant