Home Bots & Brains Onderzoek: Robotspieren kunnen rond 2050 lichaam ‘verjongen’

Onderzoek: Robotspieren kunnen rond 2050 lichaam ‘verjongen’

door Pieter Werner

Onderzoekers van de Universiteit Bristol werken aan kunstmatige robotspieren, die in de toekomst het zwakker worden van spieren bij het ouder worden moeten tegengaan.

Krachtverlies en spierverspilling zijn momenteel een onvermijdelijk onderdeel van het ouder worden en hebben een grote invloed op de gezondheid en kwaliteit van leven.

Sarcopenie

Sarcopenie, zoals het medisch bekend is, is verantwoordelijk voor een groot aantal gezondheidsproblemen en stoornissen in de lichaamsfunctie, en wordt veroorzaakt door veroudering, beroerte, trauma en degeneratieve ziekten. De huidige behandelingen zijn voornamelijk gebaseerd op externe hulpmiddelen zoals orthesen en starre exoskeletten, maar deze kunnen weefselschade veroorzaken en zijn beperkt in gebruik.

Lichaamsklok terugdraaien

emPOWER is een visionair project, geleid door Jonathan Rossiter, hoogleraar Robotica aan de Universiteit van Bristol, in samenwerking met Imperial College, UCL en de NIHR Devices for Dignity MedTech Co-operative, georganiseerd door Sheffield Teaching Hospitals Foundation Trust. Het project zal onderzoeken hoe kunstmatige spieren de behandelingsopties in de toekomst radicaal kunnen veranderen en de lichaamsklok effectief kunnen terugdraaien.

“We werken volgens het principe dat het implanteren van robotachtige, kunstmatige spieren ter vervanging van of naast onze eigen spieren werkt, de natuurlijke lichaamsfunctie kan herstellen en ons allemaal kan helpen om langer, comfortabeler en actiever te leven.

Implanteerbare spieren

“emPOWER implanteerbare spieren moeten naadloos samenwerken met het lichaam. Ze moeten biocompatibel zijn, soepel en sterk integreren met natuurlijk bot en weefsel, en intelligent coördineren met de eigen bewegingen en spierbewegingen van de patiënt”, aldus professor Rossiter.

Om dit niveau van verfijning te bereiken, is het emPOWER-project een multidisciplinair team van 30 onderzoekers op het gebied van zachte robotica, materiaalkunde, bio-engineering, scheikunde, ethiek, gezondheidsregulering en geneeskunde.

Avontuurlijke benadering

“Samen zal het emPOWER-team een ​​systeem van implanteerbare spieren leveren die hun energie van buiten het lichaam ontvangen, bijvoorbeeld van een kleine krachtbron, en die rechtstreeks communiceren met het zenuwstelsel voor controle en detectie.

“Dit is echt een project voor 2050 en daarna, met een avontuurlijke benadering die het huidige state-of-the-art onderzoek doet springen. Er is nog veel werk aan de winkel, maar we verwachten vol vertrouwen emPOWER kunstmatige spieren in klinisch gebruik te zien vóór 2050. ”

Beeld: Jonathan Rossiter, University of Bristol

Misschien vind je deze berichten ook interessant