Home Bots & Bullets Kamermeerderheid voor bewapenen MQ-9 Reaper-drones

Kamermeerderheid voor bewapenen MQ-9 Reaper-drones

door Marco van der Hoeven

Volgende week dient Peter Valstar, lid van de Tweede Kamer voor de VVD, een motie in om de recent in gebruik genomen MQ-9 Reaper-drones te voorzien van bewapening. Door de steun van CDA, CU, PVV, SGP en JA21 is er nu een kamermeerderheid voor dit voorstel. De drones zijn aangeschaft als verkenningstoestellen, maar zijn al wel technisch voorbereid op het toevoegen van wapensystemen.

De aanvankelijke weerstand in de Tweede Kamer tegen het bewapenen van onbemande vliegtuigen lijkt geslonken door de succesvolle inzet door Oekraïne van Bayraktar TB2 drones tegen het Russische leger. In een Twitterbericht schrijft Valstar: “Het slagveld in Oekraïne heeft opnieuw laten zien wat de meerwaarde is van bewapende drones. De VVD was al langere tijd voor bewapening van de MQ-9 Reaper. Er is nu eindelijk ook een Kamermeerderheid waardoor er geen politieke belemmeringen meer zijn.”

De partijen die tegen bewapening van drones zijn vrezen dat de inzet van ‘killerdrones’ eerder zal leiden tot het gebruik van geweld, wat zou kunnen leiden tot meer burgerdoden in conflicten. Ook vrezen critici dat het bewapenen van de drones een nieuwe stap is op weg naar autonome wapensystemen, die zelfstandig, op basis van algoritmen, beslissingen kunnen nemen over het doden van mensen.

Zie ook

Oekraïne zet Turkse drones in tegen Russische leger

Misschien vind je deze berichten ook interessant