Home Geen categorie Onderzoek: Veel frustratie door technologie

Onderzoek: Veel frustratie door technologie

door Pieter Werner

Negen op de 10 werknemers zijn gefrustreerd door ontoereikende technologie op hun werkplek. Dit is schadelijk voor de productiviteit en mentale gezondheid van werknemers en het vermogen om talent te behouden. Dit blijkt uit onderzoek door Freshworks naar technologie op de werkplek, dat zelfs spreekt van een dreigende softwarecrisis.

Tijdens de pandemie gaven bedrijven volgens KPMG het equivalent van 15 miljard dollar per week extra uit aan technologie om werken op afstand mogelijk te maken. Ondanks de snelle veranderingen in onze manier van werken die hieruit voortvloeiden, ontdekten de onderzoekers  dat werknemers melding maakten van wijdverspreide storingen in de werkomgevingstechnologie die ze dagelijks gebruiken.

Tot de belangrijkste klachten behoren trage snelheden (51%), lange reactietijden van IT-teams (34%), gebrek aan samenwerking tussen afdelingen (30%), het ontbreken van belangrijke functies/mogelijkheden (28%) en een gebrek aan automatisering (25%).

Strijd om talent

Bij hun pogingen om werknemers nieuwe technologie en tools te laten omarmen, zeggen leiders dat hun grootste uitdaging moeilijk te gebruiken applicaties zijn met een hoge leercurve (68%). Meer dan tweederde (69%) van de leiders vindt dat werknemers niet voldoende tijd krijgen om nieuwe software te leren gebruiken en dat de voordelen vaak niet voldoende aan werknemers worden uitgelegd (67%).

Nu de strijd om talent woedt en de helft (44%) van de werknemers wereldwijd nog steeds overweegt om van baan te veranderen, is gebruiksvriendelijke technologie een essentiële factor voor de tevredenheid van werknemers. Hoewel salaris en arbeidsvoorwaarden de belangrijkste redenen zijn om van baan te veranderen, staan het gebrek aan flexibele werkmogelijkheden en innovatieve technologie in de top vijf.

Dit wordt erkend door bedrijfsleiders wereldwijd, van wie 71% erkent dat werknemers zullen overwegen om een nieuwe werkgever te zoeken als hun huidige baan geen toegang biedt tot de tools, technologie of informatie die ze nodig hebben om hun werk goed te doen.

Gevolgen

De ervaring van werknemers is niet het enige dat wordt beïnvloed door ontoereikende werkplektechnologie, het is ook schadelijk voor het bedrijf in bredere zin. Uit het onderzoek blijkt dat gedateerde technologie de productiviteit van bedrijven beperkt, omdat gefrustreerde werknemers worstelen met dagelijkse IT-uitdagingen. Meer dan de helft (57%) van de ontevreden werknemers zegt dat hun huidige software hen minder productief maakt. Bijna de helft (44%) van de ondervraagde werknemers zegt dat de tijd die zij besteden aan het oplossen van technologische problemen is toegenomen sinds het begin van de pandemie.

Nog zorgwekkender is dat de stressniveaus van werknemers de pan uit rijzen als gevolg van inadequate werktechnologie; bijna de helft (49%) van de ondervraagde werknemers zegt dat inadequate werktechnologie hen stress bezorgt en 48% beweert dat het hun mentale gezondheid negatief heeft beïnvloed. Bedrijfsleiders zijn het hiermee eens, met 38% die melden dat zij zich gestrest voelen omdat zij er niet in slagen adequate werkplektechnologie te leveren aan hun stakeholders. En in een extreme indicator zegt bijna de helft van de bedrijfsleiders (48%) dat zij door stress bij het hybride werken de tech-industrie willen verlaten.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant