Home Bots in Society Onderzoek: AI veelvuldig gebruikt in ziekenhuizen

Onderzoek: AI veelvuldig gebruikt in ziekenhuizen

door Marco van der Hoeven

AI wordt ondertussen bij 89% van de ziekenhuizen in Nederland ingezet. Er zijn ook meer ziekenhuizen met AI-beleid, en het aantal ziekenhuizen met kleinschalige AI-implementaties is verdubbeld. Dit blijkt uit het jaarlijks onderzoek van M&I/Partners naar de stand van AI bij Nederlandse ziekenhuizen dat is uitgevoerd onder 32 CIO’s en CMIO’s van 28 ziekenhuizen.

Het verbeteren van kwaliteit van de zorg, het verlagen van zorgkosten en het verlangen te innoveren blijken de belangrijkste drijfveren voor ziekenhuizen om met AI aan de slag te gaan. Driekwart van de ziekenhuizen heeft beleid evormd op AI-gebied of is dit aan het ontwikkelen. In het beleid zijn toepasbaarheid van het algoritme en wet- en regelgeving de belangrijkste aandachtspunten.

Diagnostisch hulpmiddel

AI wordt bij 89% van de ziekenhuizen ingezet. Zij zetten AI voornamelijk in als diagnostisch hulpmiddel. Meer ziekenhuizen experimenteren en implementeren dan in de AI Monitor ziekenhuizen 2021. Met name kleinschalige implementaties zijn verdubbeld. De meeste experimenten en implementaties vinden plaats op de afdeling radiologie op het gebied van beeldvorming. De respondenten hebben op korte termijn de hoogste verwachting van beeldherkenning, beslisondersteuning en patroonherkenning. Op lange termijn komen daar natural language processing, robotica en process mining bij.

De werkdruk van specialisten blijft ondanks de inzet van AI hoog. Het verbeteren van kwaliteit van de zorg, verlagen van zorgkosten en innoveren zijn de belangrijkste drijfveren voor ziekenhuizen om met AI aan de slag te gaan. Validatie, (gebruikers)acceptatie, implementatie en integratie in het (zorg)proces zijn de grootste aandachtspunten met betrekking tot de inzet van AI in de zorg

Lees hier het volledige onderzoek

Zie ook

Video: Het dilemma van AI in de zorg (FFWD deel 4)

 

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant