Home Bots & Business Holland Robotics publiceert roadmap ‘Blik vooruit naar 2030’

Holland Robotics publiceert roadmap ‘Blik vooruit naar 2030’

door Marco van der Hoeven

Vandaag is op de Hannover Messe Blik vooruit naar 2030 gepresenteerd, een roadmap die is opgesteld door Holland Robotics. Het document is officieel overhandigd aan Directeur-Generaal Focco Vijselaar van EZK door Marc Hendrikse, boegbeeld van de Topsector HTSM. Deze roadmap wordt ondersteund door de brancheorganisaties FME en Koninklijke Metaalunie. Holland Robotics roept vooral op aandacht te schenken aan robotica-onderwijs, en de inzet van robots in het MKB.

Theo Hanrar, voorzitter van de FME, Fried Kaanen, voorzitter van de Koninklijke Metaalunie, Thijs Dorssers, Manager van Holland Robotics en Marc Hendrikse, boegbeeld van de topsector HTSM, tekenden vanochtend in Hannover een document om de uitgesproken ambities te ondersteunen.

Het rapport

Nederland staat op plek 13 als het gaat om de robotdichtheid, met 194 robots per 10.000 werknemers in de industrie. Er staan nu zo’n 18.500 industriële robots en cobots in Nederland. Daarmee zijn servicerobots in bijvoorbeeld hotels en ziekenhuizen nog niet meegeteld. De totale robotica sector bestaat in ons land uit ruim 600 organisaties (robotproducenten, integratoren, hardware leveranciers, etc).

Er komen vele mooie innovatieve robotoplossingen van Nederlandse bodem, zoals de operatie robot van Precyes, of oplossing navigatie voor in AGV’s van Accerion of de losse robot modules van Avular, of de inspectierobot van EXrobotics die bij Shell rondrijdt.  Nu is het moment dat robots en de innovatieve robot oplossingen in Nederland zelf geadopteerd en integreert worden. Zeker nu met de actuele berichten over de arbeidstekorten.

Holland Robotics vraagt in de roadmap Blik vooruit naar 2030 aandacht voor de een aantal belangrijke punten: Er is meer aandacht nodig voor opleidingen gericht op techniek/robotisering/automatisering, en MKB-bedrijven moeten nog meer geholpen worden met digitalisering en automatisering.

Zie ook

Holland Robotics vijf jaar: Al veel stappen gezet, maar er is nog veel werk te verzetten

Misschien vind je deze berichten ook interessant