Home Bots & Business Blog: Robotica, de opkomst van slimme machines

Blog: Robotica, de opkomst van slimme machines

door Gastauteur

De installatie van industriële robots bereikt recordhoogtes, en we verwachten dat robots in de dienstensector, met name die gebruikt worden voor levering en gezondheidszorg, hun marktaandeel zullen blijven uitbreiden dankzij vooruitgang in technologieën zoals generatieve kunstmatige intelligentie (AI).

Tegelijkertijd vereist de trend van reshoring in productie en industriële operaties aanzienlijke investeringen in infrastructuur en technologie. Robotica systemen zullen essentieel zijn in deze overgangen, klaar om kwaliteit te verbeteren, kosten te verlagen en bedrijven in staat te stellen wereldwijd concurrerend te blijven.

Reshoring van productie is niet mogelijk zonder adoptie van automatisering

Naarmate automatisering breder beschikbaar wordt, is het offshoren van productieoperaties naar het buitenland mogelijk niet langer voordeliger. Automatisering zal een sleutelrol spelen om Amerikaanse bedrijven competitief te houden op het wereldtoneel.

De top vijf van markten met de hoogste robotdichtheid in 2022 omvat:

  • Zuid-Korea
  • Singapore
  • Japan
  • Duitsland en de
  • Verenigde Staten

Tesla case study: robot-intensieve autofabrikanten presteren beter dan traditionele OEM’s op het gebied van efficiëntie

Door strategisch te investeren in robotica en AI in plaats van menselijk kapitaal, kunnen fabrikanten aanzienlijke productiviteitswinsten behalen. Tesla’s implementatie van deze technologieën stelde het in staat de output te verhogen terwijl de arbeidsuren werden ingekort.

Lagere kosten en hogere precisie drijven adoptie van robotica systemen over industrieën heen

Naarmate industriële robots betaalbaarder en technologisch geavanceerder worden, zal hun adoptie toenemen over verschillende industrieën, vooral omdat bedrijven zoeken naar manieren om efficiëntie en productiviteit te verbeteren.

Nieuwe patenten en innovaties genereren adoptie over sectoren heen

Robotica- en AI-innovatie wordt geprioriteerd over gediversifieerde sleutelsegmenten zoals e-commerce, gezondheidszorg en landbouw, verder ondersteund door patentactiviteit.

Service industrie robotica gepositioneerd om een boost te krijgen van Generatieve AI

AI kan de robotica-industrie revolutioneren door personalisatie, met generatieve AI als sleutel. Synthetische scenario’s kunnen reinforcement learning in simulaties vergemakkelijken, waardoor robots nieuwe gedragingen kunnen verwerven.

U.S. Chip manufacturing programma’s zijn gunstig voor automatisering

Meer dan 50 projecten met in totaal $210 miljard aan investeringstoezeggingen in halfgeleiderfabricage zijn aangekondigd in 20 staten sinds mei 2020.

Automatisering en digitalisering van operationele technologie op weg om IoT adoptie te stimuleren

In het snel evoluerende landschap van technologie en connectiviteit is de proliferatie van Internet of Things (IoT)-apparaten op weg om ongekende hoogtes te bereiken.

Autonome voertuigen (AV’s) breiden hun commerciële voetafdruk uit

Hoewel AV’s nog niet beschikbaar zijn voor aankoop, zijn bestuurderloze commerciële voertuigen operationeel. Robo-taxi’s zien een gefaseerde, geo-omheinde lancering landelijk, terwijl grote investeringen blijven stromen naar autonoom vrachtvervoer.

Deze samenvatting van het robotica-segment uit het GlobalX rapoort benadrukt de essentiële rol die robotica speelt in de hedendaagse en toekomstige technologische en industriële landschappen, en onderstreept de ongekende mogelijkheden die voor ons liggen in deze snel evoluerende sector.

Thijs Dorssers is AI, digitalization en robotics expert

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant