Home Bots & Business Amazon investeert 25 miljoen dollar in AI-samenwerking

Amazon investeert 25 miljoen dollar in AI-samenwerking

door Marco van der Hoeven

Amazon  gaat op het gebied van AI samenwerken  met de Universiteit van Washington, de Universiteit van Tsukuba en NVIDIA. Dit tienjarige onderzoeksinitiatief, waarin Amazon meer dan 25 miljoen dollar zal investeren, is gericht op het versterken van de banden tussen de Verenigde Staten en Japan in AI-onderzoek. De samenwerking werd officieel aangekondigd tijdens een evenement bij het Ministerie van Handel in Washington.

Het partnerschap wil de integratie van academische kennis met industriële toepassingen bevorderen, voortbouwend op Amazon’s ervaringen met het financieren van onderzoek door Amerikaanse universiteiten. Ook wordt de langdurige samenwerking met NVIDIA uitgebreid. Naast dit initiatief, ondersteunt Amazon ook de digitale transformatie in Japan door een investering van 15 miljard dollar in cloud-infrastructuur in het land tot 2027.

Binnen de samenwerking zijn vier belangrijke jaarlijkse programma’s gepland, waaronder het ‘Amazon Scholars-programma’, waarin wetenschappers bij Amazon Web Services (AWS) kunnen werken terwijl zij hun academische verplichtingen blijven vervullen. Het ‘Public Sector Cloud Credit for Research’-programma biedt credits aan onderzoekers om innovatie te versnellen, en het ‘Program on Fairness in AI’, dat in samenwerking met de Amerikaanse National Science Foundation is opgezet, heeft al aan 34 universitaire teams financiering geboden. Het ‘University Hubs-programma’ bevordert multidisciplinaire samenwerking door financiering voor onderzoek, PhD-beurzen en technologie-evenementen.

Dit initiatief is onderdeel van een breder strategisch initiatief van 110 miljoen dollar dat ondersteund wordt door prominente technologiebedrijven en universiteiten uit de VS en Japan, met als doel de verdere ontwikkeling van AI.

Misschien vind je deze berichten ook interessant