Home Bots in Society Gartner CIO Survey: AI en RPA zorgen voor turbulentie bij de overheid

Gartner CIO Survey: AI en RPA zorgen voor turbulentie bij de overheid

door Marco van der Hoeven

58 procent van  de CIO’s bij de overheid heeft de afgelopen vier jaar te maken gehad met forse disruptie in de eigen organisatie. Een van de belangrijkste technologieën die daarvoor zorgt is AI. Tegelijkertijd geeft 52 procent van de CIO’s aan dat er te weinig budget is om die disruptie op te vangen. Dat is significant hoger dan in andere branches, zo blijkt uit de jaarlijkse CIO Survey van Gartner.

AI en RPA

Uit het wereldwijde onderzoek blijkt dat data and analytics, artificial intelligence (AI) and cloud in 2020 de grote game-changers zijn voor overheids-CIO’s. Uit de resultaten blijkt onder meer dat de komende twaalf maanden 37 procent van de CIO’s AI gaat gebruiken in de eigen organisatie, en 33 procent gebruik maakt van Robotic Process Automation (RPA).

Prioriteiten

“Overheids-CIO’s moeten prioriteiten stellen bij de investeringen in nieuwe technologie, op grond van de potentiële waarde die dit heeft voor hun organisatie”, zegt Alia Mendonsa, senior research director bij Gartner. “Meer volwassen technologieën als cloud en data en analytics bieden direct voordelen in termen van capaciteit en schaalbaarheid bij het aanbieden van digitale diensten door de overheid, en zouden daarom prioriteit kunnen krijgen. Experimenten met AI en RPA kunnen klein van start gaan, en als de waarde ervan is aangetoond kunnen ze in de loop der tijd worden opgeschaald.”

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant