Home Bots & Business AI zorgt voor nieuwe risico’s in de maakindustrie

AI zorgt voor nieuwe risico’s in de maakindustrie

door Pieter Werner

Trends als artificial intelligence en machine learning leiden tot een toenemende koppeling van data, en verwerking van die data in verschillende IT-systemen. Maar met die groeiende connectiviteit, nemen ook de risico’s voor cybersecurity toe. Omdat de maakindustrie niet echt voorop loopt met IT-security nemen de risico’s daarmee ook toe in deze sector.

Rekenkracht

Dit blijkt uit de Nationale Cyber Security Monitor 2020/Procesindustrie en Chemie/Life Sciences van Thales. Bedrijven in deze sectoren maken steeds breder gebruik van het Internet of Things (IoT). En door de toegenomen rekenkracht en de mogelijkheden die daardoor ontstaan om dingen autonoom slimme beslissingen te laten nemen dankzij kunstmatige intelligentie en machine learning, verwachten de onderzoekers een lange innovatiegolf die nieuwe bedreigingen met zich meebrengt waar niet iedere organisatie even goed op is voorbereid.

Inzicht

Zo heeft slechts 17 procent van de tech-beslissers in productiebedrijven volledig inzicht in de samenhang tussen operationele technologie en de IT-systemen en de daarmee gepaard gaande veiligheid. 13 procent heeft een actueel inzicht in alle digitale assets en bedrijfsnetwerken. Maar 51 procent van de productiebedrijven heeft al IT- en OT-systemen gekoppeld of is daarmee bezig

Slimme systemen

Met de toenemende mogelijkheden van slimme systemen voor bijvoorbeeld preventief onderhoud, neemt de behoefte toe om data te koppelen en in verschillende IT-systemen te verwerken. Zo zegt 85 procent van de organisaties in de proces/chemiesector gebruik te maken van Internet of Things-oplossingen. Tegelijkertijd geeft 51 procent van de bedrijven aan dat het ontbreken van een goed zicht op de kwetsbaarheden een grote uitdaging is. 43 procent van de respondenten geeft toe dat onvoldoende inzicht in de veiligheidsrisico’s een groot probleem is.

Connectiviteit

“Groeiende connectiviteit gaat gepaard met meer digitale veiligheidsrisico’s”, vertelt Peter Vermeulen, directeur en marktanalist van Pb7 Research. “Het goede nieuws is dat het veiligheidsbewustzijn in de industriële sector toeneemt. Bedrijven in de procesindustrie, chemie en life sciences geven wel aan dat dit vooral gedreven wordt door veiligheidsincidenten in de markt.”

Samenhang

“Gebrek aan inzicht in alle digitale assets, veiligheidsrisico’s en samenhang tussen IT- en OT-systemen is niet alleen een zorg voor de veiligheid van bedrijfskritische systemen”, concludeert Eric ten Bos, Lead Consultant Internet of Things in OT bij Thales. “Het staat ook innovatie in de weg. Bij de ontwikkeling van nieuwe Internet of Things-oplossingen in de industrie is het zaak dat er meer aandacht komt voor ‘security-by-design’.”

Terrorismebestrijding

Sinds 2018 roept ook de Nationale Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) op tot blijvende aandacht voor het verhogen en borgen van de weerbaarheid van de Nederlandse vitale infrastructuur op het vlak van energie, watervoorziening, chemie en andere industriële sectoren.

Lees hier het volledige rapport

Misschien vind je deze berichten ook interessant