Home Bots & Brains Elon Musk: ‘Ruimte voor 20 miljard humanoïde robots’

Elon Musk: ‘Ruimte voor 20 miljard humanoïde robots’

door Marco van der Hoeven

Tijdens het Cannes Lions International Festival of Creativity gaf Elon Musk zijn visie op kunstmatige intelligentie (AI) en humanoïde robots in een uitgebreid interview. Hij voorspelt dat iederen op aarde uiteindelijk een humanoïde robot zal hebben, naast robots die in de industrie werken, wat betekent dat er een markt zal zijn voor 20 miljard humanoïde robots.

Musk sprak ook over Optimus, de humanoïde robot ontwikkeld door Tesla, ontworpen om een breed scala aan taken uit te voeren, van huishoudelijke klusjes tot industriële toepassingen. “Optimus is bedoeld als een volledig functionele humanoïde robot, die een breed scala aan taken kan uitvoeren. In feite kun je hem gewoon vragen om je hond uit te laten, voor je huis te zorgen, op de kinderen te passen, de kinderen les te geven, het avondeten te koken, piano te spelen.”

“Het is een algemene humanoïde robot. Ik denk dat iedereen er een wil hebben, want waarom niet? Ik denk dat er minstens één per persoon zal zijn en dan nog een heleboel meer in de industrie om dingen te maken. Mijn schatting is dat er 20 miljard humanoïde robots zullen zijn.”

Gepersonaliseerde robots

Op de vraag of hij robots op mensen zou laten lijken, zei hij: “We zijn momenteel niet van plan om dat te doen. We willen dat het een mooie robot is. Ik denk dat mensen hun persoonlijke Optimus-robot als een soort vriend gaan beschouwen. Net zoals in Star Wars, R2-D2 en C-3PO, je vindt ze aardig. Je raakt best gehecht aan die karakters. Ik denk dat mensen hun Optimus-robots zullen personaliseren omdat je verschillende onderdelen kunt vastklikken. De buitenkant is een vastklikbaar plastic onderdeel, dus je zou er verschillende kunnen hebben.”

Elon Musk erkent zowel het potentieel als de risico’s van AI. Hij schat een kans van 10-20% op catastrofale uitkomsten, maar gelooft dat het meest waarschijnlijke scenario er een is van overvloed, waar goederen en diensten overvloedig zijn en werk optioneel wordt. Deze optimistische visie suggereert dat AI industrieën zou kunnen revolutioneren door de productiviteit te verhogen en kosten te verlagen, wat uiteindelijk leidt tot een hogere levensstandaard.

Overvloed

“Ik denk dat het meest waarschijnlijke resultaat er een is van overvloed, waar goederen en diensten voor iedereen beschikbaar zijn. Er is geen tekort aan goederen en diensten voor wie dan ook op aarde. Het zou dus geen Universeel Basisinkomen zijn; het zou een Universeel Hoog Inkomen zijn. Werk zal optioneel zijn. Ik denk dat we in de meest interessante tijd in de geschiedenis leven.

Wat betreft AI-veiligheid denkt hij dat het belangrijkste is om AI te trainen om zo waarheidsgetrouw mogelijk te zijn en nieuwsgierig te zijn. “In ‘2001: A Space Odyssey’ krijgt de AI de opdracht de astronauten naar de monoliet te brengen, maar ook dat de astronauten niets over de monoliet mogen weten, en het concludeert daarom dat het de astronauten moet doden en hun lichamen naar de monoliet moet brengen, wat het probleem oplost. Ik denk dat het punt dat Arthur C. Clarke probeerde te maken is dat je AIs niet moet dwingen te liegen. Daarom zou HAL de P-bay deuren niet openen.”

Veranderingen

Hij denkt ook dat AI creatief zal zijn. “AI zal kunst of muziek creëren waarvan we zullen zeggen dat het origineel is. Ik denk dat we mogelijk menselijke intelligentie kunnen verbeteren. Dat is een beetje waar Neuralink naar streeft, om menselijke intelligentie te verbeteren zodat we kunnen bijbenen met AI of een betere AI-mens symbiose kunnen bereiken. Het zal zeker creativiteit versterken. Je krijgt een soort magische geest situatie waar als je het kunt bedenken, de AI het kan doen. In het positieve scenario zal de AI zijn best doen om je gelukkig te maken, dus dat zou best goed kunnen werken.

“Als superintelligentie je gelukkig probeert te maken, zal dat waarschijnlijk lukken. Zoals ik al zei, dit is de meest interessante tijd, en het zal waarschijnlijk goed uitpakken. Maar we moeten voorzichtig zijn met een potentieel nadeel. Ik denk dat het dingen heel snel zal veranderen. Dus ik denk dat je zelfs volgend jaar al vrij radicale veranderingen zult zien, en zeer, zeer radicale veranderingen binnen vijf jaar.”

Zie ook

Nieuwe robotmarkt in opkomst

Misschien vind je deze berichten ook interessant