Home Bots & Business Autonome taxidienst hervat in Las Vegas

Autonome taxidienst hervat in Las Vegas

door Marco van der Hoeven

Motional en Lyft hebben hun zelfrijdende taxiservice hervat in Las Vegas. Vóór het pauzeren van de dienst vanwege COVID-19 had de robotvloot van Motional via Lyft al 100.000 betaalde ritten uitgevoerd sinds 2018. Overigens is er wel altijd voor de veiligheid een menselijke bestuurder als backup aanwezig in de taxi.

De nieuwe beschermende maatregelen volgen de richtlijnen van de CDC, de Wereldgezondheidsorganisatie en de overheid en omvatten een scheiding tussen de voorstoelen en de achterbank; voertuigbestuurder PBM; en ontsmetting van het voertuig aan het begin van elke dienst, het einde van elke dag en tussen ritten door.

Gedeelde ritten

Motional is een joint venture tussen Hyundai Motor Group en Aptiv, leverancier van security en voertuigconnectiviteit. Lyft, de bekendste concurrent van Uber, houdt zich bezig met gedeelde ritten, bikeshare-systemen, elektrische scooters en partnerschappen voor openbaar vervoer.

Markt

De dynamische markt voor autonome taxi’s is volop in beweging. Zo is AutoX de zelfrijdende taxiservice RoboTaxi gestart in Shanghai. Ook Zoox, een door Amazon gekochte leverancier van autonome taxi’s is zijn voertuigen in Californië aan het testen op de openbare weg. Volvo Car en Waymo tenslotte werken ook samen aan het ontwikkelen van een geheel nieuw voertuig voor taxiritten. Waymo, dochteronderneming van Alphabet, is voortgekomen uit Google.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant