Home Bots in Society Overheid publiceert conceptversie van nieuwe regels voor drones

Overheid publiceert conceptversie van nieuwe regels voor drones

door Pieter Werner

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een conceptversie gepubliceerd van de nieuwe Nederlandse regels die moeten gaan gelden voor het vliegen met drones. Met deze regels wordt dronegebruik afgestemd op de Europese regelgeving. Belanghebbenden kunnen daar tot 20 november commentaar op geven.

Op 31 december 2020 treden nieuwe Europese regels voor het vliegen met een onbemand luchtvaartuig in werking. Dit betekent dat ook de Nederlandse regels voor drones moeten worden aangepast. De invoering van de Europese dronesverordeningen vervangt een groot deel van de nationale drones regelgeving. Zo verdwijnt bijvoorbeeld het onderscheid tussen recreatief en beroepsmatig gebruik en worden in het algemeen de mogelijkheden voor het vliegen met drones verruimd.

Afstand

Dronewatch licht de meest opvallende zaken toe. Er komt geen verbod op het vliegen boven aaneengesloten bebouwing. Wel komt er een minimale afstand tot spoorlijnen, wegen en bijvoorbeeld bruggen en sluizen. Ook moet er een afstand van 150 meter worden aangehouden van vitale objecten als energiecentrales, gevangenissen, zeehavens en andere kritieke infrastructuur.

Misschien vind je deze berichten ook interessant