Home Bots & Business Robots op CES 2022: de tweede dag

Robots op CES 2022: de tweede dag

door Pieter Werner

Op de tweede dag van de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas werden verschillende aankondigingen gedaan met robot- en AI-innovaties, door exposanten uit een breed scala aan landen.

Computer visie

RoboSense LiDAR liet zijn portfolio van slimme LiDAR-sensoroplossingen zien op CES 2022. RS-LiDAR-M1 (M1) was te zien als ”de eerste grootschalig geproduceerde automotive grade’ MEMS solid-state LiDAR, evenals Ruby Plus, een nieuwe mechanische LiDAR met 128 stralen die zijn internationale debuut maakte.

M1 was winnaar van de CES 2019 en 2020 Innovation Awards. In augustus 2021 voltooide M1 zijn eerste massaproductie en levering in een aangewezen project met een voertuigfabrikant. Sinds de productiestart van de fabrikant (SOP) in juni 2021 zijn er meer dan 10 leveringen gedaan.

Bij de mechanische LiDAR Ruby Plus van 128 stralen is de diameter verkleind van 166 mm naar 125 mm en de hoogte van 148,5 mm naar 125 mm. Ruby Plus heeft een groter detectiebereik en een hogere detectienauwkeurigheid, en heeft het totale gewicht en volume met meer dan 50% verminderd en het stroomverbruik met 40% verminderd van 45W naar 27W.

Servicerobots

KEENON Robotics toont zijn line-up van servicerobots op CES 2022, waaronder de Delivery Robot-serie, Hotel Robot, Hospitality Robot en Disinfection Robot, met zijn volgende generatie Delivery Robot T8.

Op de stand worden bezoekers begroet door Hospitality Robot – een intelligente robot die rondleidingen geeft en bezoekers rond een aangewezen locatie kan begeleiden en naar hun stoel kan brengen. De KEENON Delivery Robot-serie is gebouwd om in de foodservice-industrie personeel te helpen bij het serveren van eten en het ophalen van gebruikte borden en glazen. Ze zijn uitgerust met AI, waaronder SLAM-technologie voor automatische positionering en navigatie.

De Hotel Robot is gericht op hotels die de bezorgservice voor kamers en artikelen willen automatiseren en stroomlijnen. Er is ook een robot ontwikkeld die in staat is om gebieden met veel verkeer te desinfecteren en de blootstelling van mensen aan schadelijke microben op die locaties te minimaliseren. De desinfectierobot is uitgerust met een ultraviolet (UV) licht en desinfecterende droge nevelsproeier, en kan 99,90% van de ziektekiemen en virussen doden op openbare plaatsen als ziekenhuizen en scholen.

Schoonmaakrobots

Pudu Robotics heeft zijn productportfolio uitgebreid met de Afra C1-reinigingsrobot, die zijn wereldwijde debuut maakt op CES 2022. Hiermee betreedt Pudu Robotics de markt voor commerciële reinigingsrobots. Afra C1 is ontworpen voor een verscheidenheid aan reinigingsscenario’s en is geschikt voor meerdere functies, waaronder schrobben, vegen, stofzuigen, dweilen, automatisch water bijvullen en vuilafvoer, autonoom rijden, automatische lift nemen, e-gate en auto-gate passage, auto toegangscontrole en operaties op meerdere verdiepingen. De Afra C1 is ook uitgerust met een ingebouwde rolborstel, vloerwisser en verwijderbare stofzuiger, waardoor hij kan worden aangepast aan verschillende vloertypes in gebouwen en woningen, waaronder harde vloeren en zacht tapijt.

Om zich aan te passen aan de “Internet of Everything”-trends, heeft Pudu Robotics Afra C1 ontworpen om te worden aangesloten op verschillende IoT-apparaten, variërend van gebouwliften en e-gates tot toegangscontrolesystemen, communicatie en software voor de bovenste laag.

Robothond

DEEP Robotics toont zijn intelligente viervoeter Jueying Lite2 met partner Alisys op CES 2022 Dit is een behendige intelligente robothond voor wetenschappelijke onderzoeksinstellingen, universiteiten en technologieliefhebbers, met verbeterde bewegingscontrolemogelijkheden en verbeterde intelligente interactieve ervaring . Jueying Lite2 wordt tijdens de tentoonstelling getoond door Alisys, een bedrijf dat robots aanvult met cloudoplossingen, kunstmatige intelligentie (AI) en blockchain.

AI

DeepBrain AI presenteert zijn “AI Kiosks”, die gebruik maken van kunstmatige intelligentie met op mensen gebaseerde AI-avatars die gebruikers informeren en begeleiden door duizenden mogelijke scenario’s en realtime interacties. De AI-mensen die in de kiosken zijn ‘ingebed’, zijn gebaseerd op echte mensen met een verscheidenheid aan rassen en talen.

Camera

Doosan Robotics onthulde NINA (“Nieuwe inspiratie. Nieuwe invalshoek”). Dit camera-robotsysteem is ontworpen voor makers van prosumer-content en middelgrote ondernemingen. Hij maakt gebruik van software om professionele cinematografische vaardigheden na te bootsen. Het NINA-systeem detecteert automatisch een object en berekent de afstand, wat soepel en consistent filmen met robotondersteuning mogelijk moet maken. Gebruikers kunnen de hoeken vooraf testen door simulaties uit te voeren voordat ze daadwerkelijk gaan filmen om tijd te besparen en productiekosten te besparen.

Cobot

Het onderzoeksinstituut voor industriële technologie (ITRI), het grootste hightech onderzoeksinstituut van Taiwan, toont  AI, robotica- en ICT op CES 2022, waaronder de RGB-D AI Robot, een collaboratieve robot die slimme 3D-visie integreert; de Autonomous Selfie Drone, die zichzelf vliegt om de beste foto te maken op basis van geavanceerde fotografietechnieken; en de Interactive Time Machine, die automatisch een real-time full-body 3D interactieve avatar.

Misschien vind je deze berichten ook interessant